Thursday, January 26, 2012

Pak Ya dan gua...

Ayah gua,orang panggil Pak Ya..Nama penuh Yahaya Bin Omar...Datok gua dulu,gua panggil Tok Omaq,nasib baik gua tak panggil ayah gua Pak Yaq..mau gua kena terajang betui tulang belakang...Ayah gua adalah seorang ayah yang tipikal..Garang bila dia marah,baik dia happy,diam bila dia ada masalah,buat lawak bila dia bosan...Tipikal?Memang lah..Ayah gua bukan cyborg...

Kecik-kecik,gua tak rapat sangat dengan ayah gua..Biasalah,tipikal..Rapat dengan mak...Tapi tak serapat gua dengan nenek gua..Nenek gua bela gua kecik-kecik...Che Yah dan Pak Ya lepak Jitra ada satu masa tu,tapi gua kena tinggal dengan nenek gua...Diorang busy,cari duit untuk anak-anak,so no hal gua sound diorang time tu...Lagipon,gua memang suka mandi sungai kat kampung nenek gua tu..Tapi,bila gua balik Jitra lepak rumah Che Yah dan Pak Ya,gua lagi senang cakap dengan Che Yah compare to Pak Ya...Tipikal anak memang macam tu...

Tapi,sejak gua dah besar neh,semenjak gua merantau jauh dari keluarga,8 tahun gua jauh dengan keluarga,baru gua sedar yang gua patut lepak selalu dengan Pak Ya...Dia cool...Seriusli dia cool...Dia minat memancing,gua pon minat memancing...Dia pernah belikan gua set pancing..2 kali...Sebab dia tau gua pon minat mancing sama macam dia..Kekili Abu Garcia yang berharga RM200 merupakan hadiah paling win dia pernah bagi kat gua...Sebab gua nak pinjam set pancing dia,dia tak kasik..Dia beli baru kasik gua..Pucuk dicitia,Abu Garcia yang datang,kira okay la...Tapi gua balik aritu tengok,dia plak yang guna kekili pancing gua tu..Takpa,dia dah jampi dah gua rasa benda tu,so next time gua guna,mesti dapat Nora Danish gua pancing...

Gua minat basikal...Dari kecik gua minat main basikal..Gua ada tulis pasal minat gua..Cuba lu selak page belakang-belakang...Gua still ingat macam mana Pak Ya ajar gua naik basikal..Mula-mula,basikal gua ada roda kat tepi...Tak jatuh...Petang tu,dia cabar gua suruh buang roda tepi tu...Gua buang satu dulu...Then gua kayuh dengan riak dan takbur sebab gua dah boleh bawak basikal tanpa satu roda tepi...Satu kuaters MADA tu gua pusing sambil buat muka juah...Gua kemudian berasa yakin dengan diri gua,suruh Pak Ya cabut lagi satu tayar tepi tu..Mula-mula dia pegang dari belakang,larilah dia ikut kayuhan gua sambil pegang seat basikal gua tak bagi gua jatuh...Lama-lama,maybe sebab dia penat,dia lepas slow-slow..Terus gua kayuh tak jatuh...Punyalah power gua time tu..Satu kuarters MADA gua pusing lagi..Tapi tah macam mana gua boleh plak terbabas masuk semak petang tu..Hilang takbur dan riak gua...Pak Ya cakap kat gua,no hal..Esok lu prektis lagi..Gua angguk...Sekarang,gua ada basikal,dan Pak Ya pon beli basikal...Gua minat basikal,dia pon minat basikal...Cuma gua tak berkesempatan lagi nak kayuh denga dia,sebab gua kat sini,dia kat Jitra..Lagipon basikal gua dah kena jual...Masalah kewangan...Takpa,nanti gua buat baru..No hal..InsyaAllah,gua akan join Pak Ya kayuh pegi Baling dari Jitra...Dia dah kayuh pergi Ladang Anggur apa tah kat sana...Power betui for a guy of his age...

Baru gua sedar yang gua ada one cool daddy..He is my hero...He is my savior...Dia banyak ajar gua pasal dunia..Macam mana dunia ini kadang-kadang tak pernah adil untuk kita...Jangan buat jahat kat orang walaupon orang tu buat jahat kat kita...Dia pernah kena sihir..Ada orang tanam patung bentuk orang depan rumah gua..Kaki patung tu kena cucuk jarum..Ayah gua seminggu sakit kaki sebab benda tu...Lepas jumpa benda tu,buang,terus dia okay...Sapa yang nak sihirkan dia tu nasib baik..Kalau tak,dia boleh rasa penumbuk dan penerajang Pak Ya...Pak Ya ada tomoi...Jangan main-main...Tapi dia cool..Dia pon cakap,biarlah orang tak puas hati kat kita,tapi kita jangan pernah berdendam..Dendam itu amalan syaitan...Gua pegang tu selalu...Sebab tu gua jadi macam neh...Gua akan tetap senyum walaupon gua ada banyak masalah...Pak Ya pon sama...Dia akan tetap senyum walaupon dia ada masalah..Dia tetap senyum walaupon kantoi dengan Che Yah dia beli rod memancing harga ratus-ratus....

So,bila gua tengok iklan neh,gua tiba-tiba rindu dia...



Gua rebel..Sama macam hero dalam iklan tu...Gua pernah buat dia marah dengan gua...Gua pernah kecewakan dia...Bila gua fikir balik,sejahat mana pon gua pernah kecewakan dia,dia tetap ada untuk gua...Dia tetap tanya gua bila gua nak balik Jitra?..Dia tetap tanya gua bila gerek gua nak siap...Dia tetap ajak gua pergi memancing dengan dia...Dia tak pernah merungut sikit pon bila gua tak nak join dia kayuh basikal...Tak pernah merungut bila gua tak nak join dia pergi memancing sebab gua nak lepak dengan kawan-kawan gua...Sikit pon tak pernah merungut..He will just being him...As cool as he can be...

Pak Ya adalah idola...Here's for you dad...Thanks for everything that you have had given me...Let's ride together soon...

Manly tears....Haish...

8 comments:

Mohammad Fathi said...

pak abu hero gua.

Munky itu Hanjeng said...

bukan hang meluat kat dia ka?hehehe..

Jane Doe said...

Ok.. aku berjaya buat air mata aku sekadar bergenang... Tak mengalir!!!

P/s : Aku mmg hati tisu sbnarnyer..!

Munky itu Hanjeng said...

gua pon hati tisu..sebab tu gua menangis tulis post neh..

dillaazman said...

haisyh sedih betullah~

Munky itu Hanjeng said...

thanks to the video aite?

acap said...

sedih la sir..huhu..

Daya SooYoung H said...

wehuuuuu~
rindu ayah! *capai enpon call daddy cool abu. :)