Tuesday, December 28, 2010

Penemuan Paling Hebat Abad Ini..

Dua tiga hari neh aku berjaya membuat research yang boleh aku bangga dengan lubang hidung separa besar aku neh..

Dah lama dah aku pulun siapkan report pasal research aku neh..Tapi memandangkan bidang aku dalam pelajaran adalah di dalam bidang linguistik terapan,maka aku tak boleh la nak publish benda neh..kang gua pegi viva,mau kena terajang ja bila aku wat presentation pasai benda neh..

Yes..yes..yes..aku berjaya!!Berjaya!!!

Tajuk Research-"Penemuan Masyarakat Asing-Kajian Terhadap Masyarakat Bodoh Di Gugusan-Gugusan Kepulauan Sumatera"

Penulis-Cesc Hanis Fabregas Yahaya

Lampiran


Dasar tak kenang budi,otak kat buntut,tak pikir panjang,banyak sangat alasan,pantang dicabar,tak boleh nak kalah..

Mesej ini ditujukan kepada sesetengah rakyat Malaya juga..

Sunday, December 19, 2010

Paham paham...

Bukan aku tak sokong kebebasan untuk kau memilih jalan mana yang kau nak tuju..Aku sokong hak dan kebebasan kau nak memilih jalan depan atau belakang..tetapi...Jangan lupa sembahyang tau...



Aku terus terang mengaku yang aku agak ortodoks dalam bab-bab neh.Tetapi aku juga konservatif dalam bab memilih cara hidup.Menentang?worthless..Menyokong?worthless too..Hidup awak,awak yang tentukan..

Aku?hanya dengan cara aku..Berfikir jauh ke hadapan tanpa memikirkan mereka yang jauh ketinggalan di belakang..Sebelakang umat Nabi Lut A.S..

Wednesday, December 8, 2010

Minat

Suatu malam,menonton berita Buletin Utama yang memaparkan tentang expo MAHA..Sapa tatau,sila wikipedia..dan slot MAHA diisi dengan laporan tentang Serama Incoperation..Sebuah syarikat yang menjual ayam serama cantik molek da bomb kalah Fasha Panda Gedik dan Cheap..

"Ayam serama ini harganya boleh mencecah sehingga RM10ribu..Ini ditentukan oleh kecantikannya,dadanya yang bidang,dan juga gayanya.."..kata tokei Serama Inc. tersebut...

Seketika kemudian,kamera diarahkan kepada seorang pengunjung..

"Abang sanggup beli ayam neh..Sebab cantik..Lagipon,gayanya memang menarik.."..kata seorang pengunjung,Abang Ramli, apa ditemuramah TV3...

"Apa yang membuatkan abang tertarik untuk membeli ayam serama ini dan sanggup untuk mengeluarkan wang yang banyak untuk ayam ini.?..tanya wartawan TV3 itu lagi..

"Minat lah..(disusuli ketawa kecil).."..balas Abang Ramli...

Dan Abang Hanjeng pon terus membeli ayam serama abang...

Sunday, November 21, 2010

Nak tulih jugak macam mana pon pasai Doktor itu..

Bukan nak jatuhkan maruah dia ka apa,tapi dia sendiri yang cari ubat neh..Ubat Bahana nama dia..

Fenomenan DDR..2 Alam..Satu fenomena luar biasa..Luar biasa bagi aku yang mempunyai IQ norma ini..Luar biasa sangat dia punya keyakinan neh..Ada banyak faktor yang membolehkan seseorang neh terlalu yakin dengan diri sendiri,tapi bg Rozmey (aku tatau dia dapat Doktoriat dari mana),yang muka ala-ala indon kontrak,rambut ala-ala cendawan Campbell,self-projection yang hancur,untuk terlalu yakin dengan dirinya,ianya memang fenomena luar biasa bagi aku...

Banyak benda yang menarik pasal Si Rozmey neh..

Pertama,dia tak boleh langsung meneriman kritikan..Tak percaya?Semua kritikan-kritikan tentang filemnya akan dibuang dari page Facebook nya..Mahupon page Herba Prima Marketing..Semua yang menyaksikan filem 2 Alam nya itu,rata-rata tidak berpuas hati dengan apa yang dibayar..So,diorang bagi la pendapat kat page Facebook dia..Guess what?Even kritikan membina pon dia akan delete..

Kedua,dia terlalu yakin dengan filemnya itu akan mencapai target RM40Juta jumlah kutipan..Okay,itu luar biasa bagi orang yang mampu berfikir..Aku rasa,munkin dia silap target..Munkin dia patut target untuk dapat 40juta makian dan cacian kot untuk filem tu..

Ketiga,lebih sudu dari kuah..Filem 2 Alam neh pasai Rozmey tukaq jadi pondan kemudian menyesal ada rambut macam tu,kemudian meninggal,kemudian baca talkin,kemudian habis ka....??Pergi promosi promote diri sendiri..Sedangkan sampai sekarang aku tak tahu sapa pelakon-pelakon filem tu..Siap ada sesi bertemu peminat dalam jelajah promosi 2 Alam wa cakap lu..Perghhh!Tu belum pengumuman tarikh tayangan filem tu lagi..Sila Youtube..Aku malas nak letak link..Geli blog aku nanti..

Keempat,kenyataan-kenyataan yang dikeluarkan dari pihak beliau membuatkan aku lagi yakin yang dia neh tak cerdik..Maybe ada something yang tak kena dengan kapasiti akal fikiran..

Kelima,DIA BUKAN ORANG JITRA!!!DIA ORANG KUALA KRAI!!!SILA JANGAN NAK SAMAKAN ORANG JITRA DENGAN DIA!!!BAREI SUNGGUH.ROSAK NAMA JITRA!!!!

Pengetahuan tambahan...Artikel dari NST..Sila CLICK CLICK untuk baca...Kalau tak pandai baca,elok hang simpan rambut macam Si Rozmey..

Friday, November 19, 2010

Politikus itu Tahi Part 2

Dulu bila kau sama-sama senang,kau agung-agungkan dia..Sekarang,bila meja dah terpusing,baru kau nak cakap itu ini..Memang ahli politik dilahirkan untuk mencium buntut,menjilat tahi,kemudian meludahnya kembali ke muka sendiri..Sedap bukan?

Kenyataan beliau agak menggeletek hati ku..Sudah lama aku sedar pasal benda neh,takkan kau yang bijak pandai ada pangkat baru nak sedar?Banyak sangat makan semut kah?Ohh..itu membuatkan kita jadi pelupa,kalau makanan yang membuatkan kita jadi bodoh adalah makan duit haram..

"Apa yang diperjuangkan oleh parti tersebut?Perjuangkan hak mata dia kena tumbuk sampai lebam?"..kata beliau bersemangat..

Memang aku pon tak tahu apa yang diperjuangkan oleh Parti tersebut..Seriously..Sampai sekarang aku tak tahu..

Hak Si Polan?Maruah Si Polan?Keadilan untuk Si Polan dan Pondan?

Maknanya,perjuangan parti tersebut hanyalah untuk kepentingan individu Si Polan tersebut sahaja..Betul?

Tetapi,sekarang,semuanya sudah bebas..Dan masih ada saki-baki masalah yang timbul..Betul atau tidak,itu bukan kepentingan aku..Tapi aku sebagai rakyat yang inginkan kesejahteraan,seperti yang lain-lain,masih mengharapkan pentadbiran yang telus..Sesuatu yang tak munkin..Rasanya...

Semalam,sebelum aku tidur,aku terfikir...Munkin Parti ini ingin memperjuangkan hak asasi manusia..Dan mereka ini yang paling melompat gembira jika Si Polan berjaya memimpin Malaya..

Dan munkin Dr Rozmey pon akan hepi..Munkin..



Boleh menaikkan rating filem tahap Cerekarama TV3 nya itu..target 40 juta dah capai..40 juta makian la tapi..Tahniah!

Sunday, November 14, 2010

Mereka bodoh,apa lagi yang anda harapkan?

Terjaga pula aku dari tidur aku tadi.Rakan aku,Matthew The Strong Legs,telefon aku bertanyakan tentang Bottom Bracket Miche.Sungguh teknikal bagi otak aku untuk memproses soalan beliau pada pukul 3 pagi ini.Tapi,2 saat aku terjaga,terus boleh memproses jawapan yang logik baginya.."Tatau la Mat.."..Ringkas dan padu...

Sudah terjaga,otak terus ligat berfungsi,badan memerlukan air.9 liter masih tidak mencukupi bagi individu banyak berfikir seperti aku.Glup glup glup,Pepsi terus menerjah perutku.Tersilap langkah,Pepsi di pagi yang sejuk-sejuk neh,untuk perut manjaku,ianya mengundang padah.Tandas dituju.

Mengadap laptop.Buka Facebook.Tipikal.Tiada yang menarik.Hanya komen-komen cliche' hari-hari boleh agak."OwH,ArInIe TitEw BusYaM,JoM TuAr aH!"..Ah,rajin plak ko nak caps lock caps lock.Oh,masih bayi,cakap tak teruih bak kata orang-orang tua.Heliza Helmi,artis yang syok sendiri dengan mata besarnya pon ada masalah dengan masalah cakap tak "teuih" neh."Hai nacik putih.. hai nacik goleng.. sungguh lazat.. cungguh enak.. hek..Petang tg, ija makan naci putih ngan kicap , dan cili padi dan goreng telur mata.." update status Facebooknya..Aku menyirap.Panas plak..NACIK?CUNGGUH?GOLENG?

Bila Abang dah marah,entri yang mula-mulanya sopan tadi,terus jadi naharam.Dung!(Nak guna shit macam tak proper sgt)

Cakap nak bagi nampak macam puki.Naharam.

Lagi naharam bila orang yang kurang IQ dari aku cuba nak jadi lagi pandai dari aku.Aku sedar kemampuan aku untuk berfikir dengan waras,dan bagi orang-orang yang rasa lagi pandai neh,walaupon aku tahu IQ mereka rendah,jangan ingat kami semua bodoh macam anda.

NABIL,Raja Lawak Bodoh..Dah terang-terang kantoi kau cium awek kau,mengaku jer la.Jangan ingat nak lepaskan diri,kau bagi kenyataan yang boleh membuatkan aku berfikir yang kau lagi bodoh dari lembu..
"Gambar itu hanyalah superimpose.Ada pihak-pihak yang cuba menjatuhkan saya dengan melakukan superimpose sebegini.."kata Nabil apabila Abang Anjeng cuba menemuramah beliau tempoh hari..

"KEPALA BANA KAU SUPERIMPOSE".jawab Abang Anjeng ringkas seraya berlalu pergi sambil menunjukkan jari tengah macam Stone Cold..
Gambar sumbangan Ohartisdotcom dan Kopimilodotcom.

AC MIZAL Raja Gelang..Janganlah cuba nak tegakkan benang yang basah lagi.Adat melayu,bila dah salah,tetap takkan mengaku.Akan cuba jugak cari jalan supaya dapat lepaskan diri.Satu Malaya dah tahu pasal penipuan gelang "hikmat" tipu Ac Mizal.Apa yang didedahkan Aidid Muaddib di blognya,bolehlah dikatakan ada betulnya.Bukti-bukti yang dikemukan boleh membuatkan orang yang pandai berfikir akan kebenarannya(sesetengah Melayu tidak boleh berfikir sebenarnya...)

Pesan abang kepada adik-adik..Janganlah ponteng sekolah.Pergilah belajar dengan bersungguh-sungguh supaya ilmu penuh di dada.Tidaklah adik akan menyesal di masa hadapan nanti..

Sorang bekas Mat Rempit,sorang bekas penyanyi Rap pakai CD kat leher...Elokla hangpa dua...Patutlah jadi artis,kurang cerdik rupanya...

Monday, November 8, 2010

Politikus itu Tahi

Bila orang bercerita tentang situasi politik di negara kita,dengan otomatiknya aku akan mencebik muka..Bukan tidak berminat,cuma tidak begitu intelektual untuk aku bincangkan..Politik penting,itu aku tahu..Politik juga mencorakkan perjalanan menggerakkan negara..ya,itu aku tahu..Dan kau tahu apa lagi yang aku tahu tentang politik?Politik itu tahi..Penuh dengan penipuan,tikam-menikam,balah-berbalah,pijak-memijak,tuduh-menuduh,dan sebagainya..

Bila kau di satu pihak,kau akan menuduh pihak lain salah,korupsi,rosak,dan hancur..

Bila kau di satu pihak lain,tentulah kau juga akan menuduh pihak lain salah,korupsi,rosak,dan hancur..

jadi aku membuat kesimpulan,di pihak mana pon kau berada,kau tetap akan tegakkan kebenaran pihak kau..kau juga akan cuba pertahankan pendirian kau..sembunyikan kesalahan kau dengan cuba mencari keburukan pihak lain...Tahi bukan?

Lagi tahi kalau perangai kau macam neh...





Terus terang aku katakan,my first instinct when i see these pictures,mereka neh diupah oleh Pakatan Parti itu sendiri untuk buat macam tu semata-mata nak timbulkan kemarahan dan kebencian...Serius!

Kenapa aku berkata begitu?Kau melayu,kau tanya diri kau sendiri...

Wednesday, October 27, 2010

Saturday, October 16, 2010

Iklan "Stesen Radio Konon-Konon Cool" yang prihatin..

Situasi,di dalam kereta,menuju ke Pasaraya Warta bagi mencari bahan-bahan dapur..Radio terpasang siaran "Stesen Radio Cool",kami tak hot,kami cool,yang sungguh lame..Tiba-tiba iklan begitu prihatin dari stesen radio tersebut berkumandang...

Jejaka A:Alamak,ramainya orang hari ini..Macam mana nak tengok wayang neh?

Jejaka B:Biasalah,ini kan hari minggu.Tu la kau sapa suruh lambat tadi..

Jejaka A:Takper-takper..Eh tepi tepi!!

PEREMPUAN X:Oi oi apa potong-potong neh?Ingat tempat neh BAPAK kau punya?

dan yada yada yada...

Indahnya bahasa..dan sungguh prihatin mereka dalam memaparkan keprihatinan...Kalau aku nak buat iklan tu lagi prihatin,munkin aku akan ubah jadi "Oi Oi..Apa potong-potong neh?Ingat tempat neh KEPALA BUTUH BAPAK kau punya?"..Baru puas hati...Sungguh prihatin kan?

Iklan kedua...

Boboy:Abah abah..merokok neh merbahaya ker tak?

Abah:Rokok tentulah merbahaya..Boleh dapat banyak penyakitttt..

Boboy:Dapat penyakit aper abah?

Abah:Dapat banyakkk penyakit,macam kanser mulut,kanser paru-paru,dan kelahiran bayi pra-matang...

Boboy:Boboy dulu lahir pra-matang tak?

Abah:Tentulah tidak..sebab mak ngan abah tak hisap rokok...Mak hisap "rokok" abah jer,sebab tu dapat Boboyyyy..Hohohoho...

...............Dan aku terus tukar siaran radio ke Sinar FM layan lagu Taman Rashidah Utama..


P/S-Dialog yang dipaparkan tiada kena mengena dengan yang hidup ataupon yang telah mati...

Thursday, October 14, 2010

Bila Bodoh-Bodoh Menonton Bola,Bodoh jugak la padahnya..


Sila klik gambar bagi mendapatkan resolusi yang boleh dibaca..Jika anda buta huruf,tak payak klik..

Kes penyokong Kelantan mati di stadium Shah Alam itu hari..Munkin dalam akhbar,dilaporkan mangsa sesak nafas apabila hendak keluar stadium..Munkin betul munkin tidak..Tetapi,akhbar pon ada peranannya dalam menjaga keharmonian Malaysia yer idok?

Kalaulah dilaporkan begini.."Penyokong Kelantan Mati Dibelasah Penyokong Selangor" di muka belakang Harian Metro,akhbar pilihan pakcik-pakcik pedofil mahupon abang-abang yang suka berita tentang seks,rogol,cabul,dan Dr Rozmey.

Kita akan ada perang saudara..Red Warriors VS Red Giants..dan munkin Red Sox,Red Kebaya,Red Green Yellow,akan join..

Tapi,mujur berita melaporkan mangsa mati kerana sesak nafas..Munkin ianya betul seperti yang dilaporkan..Munkin...

Bolasepak,sukan yang begitu besar pengaruhnya di kalangan kita semua..Tetapi,otak yang boleh berfungsi lagi besar pengaruhnya..Ingat tu..

Kenapa time pasukan bolasepak Malaysia lawan Vietnam aritu kita boleh saja duduk semeja,sekerusi,bersama-sama menyokong pasukan Malaysia?Kenapa time Selangor lawan Kelantan kau nak tunjuk taring kau?Selangor negeri di Uganda,Kelantan negeri di Nepal kah?

Buang laa sikit perangai melayu kolot kamu tu..Perangai pantang ditegur..Perangai pantang dicabar..Perangai pantang tersentuh..Tak bawak kamu pergi jauh pon..Paling jauh pon jadi "adik" abang mana-mana...

1 Malaysia...Ya,1Malaysia..1Malaysia..1Malaysia

P/S-Bagi mempercepatkan proses pembayaran duit biasiswa aku,aku pon dah 1Malaysia..Ya,1Malaysia..!!!..I've done my part,Gomen,now do yours!

Sunday, October 3, 2010

Boleh saya berjumpa dengan otak kamu?

Kalau aku kata bodoh,kena tuduh aku neh tak sensitif terhadap perasaan mereka..Tapi,aku tak tau macam mana aku nak jugak kata bodoh kat golongan "otak celah kangkang" macam neh...


Gambar Ihsan ohmedia.dot.com

Nasihat abang..

Kalau nak tarik perhatian orang pon,tariklah perhatian orang yang akan menilai kamu secara beretika...Jangan tarik perhatian orang yang akan menilai kamu secara tidak beretika...Kamu yang mengundang sumpah seranah dari masyarakat sekeliling..

44 kali orang cakap kamu bodoh,kamu akan jadi bodoh bukan...?

Thursday, September 30, 2010

The Far Side by Gary Larson

In love with it since yesteryears..Gary Larson is a genius!



Monday, September 27, 2010

Lucah la awak neh..!Humph..

Okay..entri ini tidak seperti yang anda sangkakan..Tajuk tidak mencerminkan entri,dan anda tertipu dan telah membayangkan sesuatu yang kuning,dan juga biru pada sesetengah orang..Sekurangnya aku telah berjaya membuatkan anda singgah ke sini bukan?

Okay..dalam entri neh,gua sebagai manusia yang bertanggungjawab kepada masyarakat ingin menerangkan tentang fenomena cuba menjadi cool di hadapan kamera tetapi gagal-segagalnya..Maksud gua disini,ini...


Credit to Ohtidak.dot.com

Tukar mode kepada Abang Anjeng yang boleh memberi nasihat sebelum gua start maki-maki para bodoh-bodoh neh..

Okay,disini abang ingin terangkan apakah maksud sign jari-jari tersebut(merujuk kepada gambar di atas)..Kepada mereka yang tidak tahu apakah maksud sign tersebut,perempuan terutamanya,apabila jari telunjuk dan jari hantu diangkat sebegitu(,dan whilst the thumb and remaining fingers are clenched,with palm inwards),rapat ke mulut,dan dijelirkan lidah di antaranya,ianya membawa maksud "hey,lick my pussy",ataupon "Hey you pussy",mahupon "Poen Hang!"...Sepertimana budaya menunjukkan jari hantu,or middle finger,or "fuck" sign,budaya sebegini eloklah jika dibuang..Disamping mencerminkan kebodohan anda,ianya tidak mencerminkan tatasusila dan budi pekerti yang baik..Bertudung sahaja tidak mencerminkan budi pekerti seseorang..Iman apatah lagi...

Dan untuk pengehtahuan tambahan,sign tersebut hanya untuk era Perang Dunia Kedua dimana Winston Churchill telah mempopularkan simbol 2 jari tersebut(with palm inwards) dalam kempen menentang kemaraan tentera Nazi German dalam menakluk Eropah..



V for Victory..kemudian ditukar dengan tapak tangan outwards untuk sign "peace"...

Pesan abang..Sila jangan jadi bodoh dengan cuba berlagak cool di dunia "popular ciptaan anda sendiri" Facebook,Tagged,Myspace,Friendster anda itu..

Sila jangan letak otak di (^_^)V...

Thursday, September 23, 2010

Update Terkini(Kurang dan Bosan)

Maaf..Kurang kemaskini..Blog ini sudah bersarang labah-labah di kratong pecahkan saja kaca biar terdera ku berlari ke hutan kemudian teriakku..Menjadi orang seni lagi puitis semenjak berhenti kerja dan mempunyai banyak masa untuk berfikir ini..Rambut pon dah panjang..Munkin dalam sebulan dua lagi akan ada kembar Dr Rozmey..Perut masih 6 packs..Alhamdullillah..

Kelas Sarjana berjalan seperti biasa..Masih banyak tugasan..Masih banyak pembentangan..Rutin pelajar..Tidak perlu dirungut..Tidak perlu hebohkan kepada "dunia popular ciptaan sendiri" atau dalam bahasa senang pahamnya Facebook,banyak-banyak kali tentang kepayahan kamu dalam menempuh rutin harian..Penduduk Palestine pon tahu untuk post shoutout tentang kekalahan Chelsea semalam...Tidak perlu "AriNIE TitEW TeNsEn,DiEw NaMO aNgKaT FoN TiTeW"..Rajin pulak tu nak caps lock caps lock..Cuba rajinkan diri dengan benda yang lebih berfaedah..Memikirkan bagaimana nak bangunkan industri filem kita setelah menonton cerita 4 Madu ker...

Hidup seperti biasa..Impian menggunung..Duit tanah rata..Kerenah birokrasi..Masa tidak menunggu..Rakyat didahulukan?Ketawa kecil...Munkin terasa bebannya sekarang,tapi berakit-rakit ke hulu itu sudah semestinya nanti..Kesabaran kena jitu..Perkara kecil boleh diselesaikan..Kekerasan hanya untuk mereka yang rendah tahap pendidikan..Adat melayu,pantang dicabar..Kerjasama susah..Sikap tidak boleh kalah sesama sendiri menebal..Rendah diri itu perlu..Rendah benda lain,pandai-pandai cari ubat sendiri..

Selamat...

Entri cuba menjadi serius..

Saturday, September 11, 2010

Baby baby baby ohhhhh Selamat Hari Raya!

Raya-raya neh gua pegi lepak rumah kawan-kawan gua dengar adik-adik perempuan kawan gua layan lagu Justin Bieber..Adik-adik laki diorang pulak pakai kasut Macbeth..Trend sekarang..Haih..Belum masuk lagi baju uptown Monster Energy Drink..Tapi Justin Bieber beb..Tarbaek..Gua pon layan mamat neh..Kawan Gebu gua pon lagi layan dia..Budak-budak umah gua pon layan Justin Bieber..Gua sapot orang yang ada bakat neh.Serius!Gua sapot!Gua tak sapot orang hensem tapi tadak bakat!Gua takkan sapot.Lu paham apa gua cakap?



Anyway..Selamat Hari Raya kepada semua rakan-rakan gua,Mc Chah Soldiers,kawan-kawan seangkatan Papan Selaju,kawan-kawan TESLITES,kawan-kawan di Bangi,kawan-kawan di seluruh Malaysia,musuh-musuh,lovers,haters...

Berbalik kepada Justin Bieber,apa barang layan lagu Baby Baby Baby ohhh sorang-sorang dalam bilik..Layan Komplot pagi-pagi raya boleh bikin nenek lu suruh lu wat live performance depan dia...MACAM NEH!!!

Monday, August 23, 2010

Pelajar berdedikasi

Semenjak menjadi pelajar sepenuh masa kembali neh,secara otomatiknya aku dihujani dengan macam-macam bala esaimen,presentation,research,bla bla bla...biasa lah,melayu,malas dan suka bertangguh..Aku pon malas dan juga suka bertangguh..Esaimen kena hantar minggu depan,minggu neh aku dah siapkan..Aku tangguhkan semua kerja lain,buat esaimen..(para students yang baca blog aku neh,sila contohi sikap bekas pensyarah korang neh..)

Tapi,satu esaimen neh,aku baru dapat tau kena hantar esok..Sumpah tadak sapa nak cakap pon sebelum neh kena hantaq esok.Celaka..Gua pon terlupa nak tulis dalam Diary of Love gua pasal esaimen neh..Munkin disebabkan pen pink gua dah habeh dakwat aritu..Mampus gua..

Tapi,sebagai seorang bekas pensyarah,gua dah banyak belajar dari student-student gua dulu..1001 alasan yang boleh gua bagi kat pensyarah sebab2 tak boleh antar esaimen..

"Saya ada masalah keluarga.Saya kena balik kampung aritu,tak sempat wat esaimen...."...Hurmmm..tak boleh..sebab aku taknak menipu pasal keluarga neh..Muka aku yang mmg muka manja ngan family neh pon leh kantoikan diri aku sendiri balik kampung rindu kat mak aritu..

"Thumbdrive saya hilang.Laptop saya plak takleh ON"..Alasan basi lagi lapok ditelan dek zaman dah neh..Gua dah pakai komputer legend neh dari tahun 2005..Masih okay lagi..Inikan pula laptop canggih yang bapak wa belikan masa mula2 masuk kolej aritu...

"Alamakkk..Saya tak sempat print lagi laaaaa..Esok saya hantar kay"..Alasan paling kurang kesedaran sivik.Tak sempat print macam bangang ja..Gua kuar dating2 ngan awek sempat jer..

"Saya sakit perut semalam.Biasala,perempuan2 memang macam neh.Bulan-bulan mesti sakit perut"..Alamak,gua lelaki..manada datang bulan.Kalau datang pon,esaimen lagi penting kot.Markah final gua nanti..

Ahhhhh..banyak pulak cengkadak gua alasan itu alasan ini..Sambil gua cari alasan apa nak bagi,dah 1000 patah perkataan dah gua karang dalam esaimen gua.Pergh..Pelajar berdedikasi macam gua memang macam neh..

Tak payah sibuk-sibuk nak cari alasan,it's my fault,and it's my responsibility..

Responsibility?

Finally,gua dah ada alasan..

"Semalam saya kena lawan dengan Dr Octopus.With great power,comes great responsibility.Saya Spiderman!!!!Prof kena paham laaa!!!!!"..

Friday, August 20, 2010

Raya yang menjelang...

Walaupon baru masuk hari kesebelas aku berpuasa,aku dah mengira-ngira berapa hari lagi nak raya..

Raya tahun neh aku chuak bai..Ada satu benda neh yang begitu mengganggu aku..Macam mana aku nak jawab nanti..

Raya tahun lepas aku disanjung oleh budak-budak sebab bagi RM5 seorang..Memang suma layan aku macam raja..Air dihidang..ketupat dipotongkan untuk aku..kaki diurut.."Abang Bagi Duit Raya RM5" digelarkan mereka kepadaku..Aku berkerjaya..Duit gaji ada pulak advance..Makcik-makcik yang bertandang bertanyakan kepadaku.."Kerja apa sekarang neh Anak Pak Ya?"...Selamba aku jawab dengan yakin.."Pensyarah...kat Kolompo"..

Tahun neh?Munkin aku akan digelar "Abang Bagi Duit Raya 10 sen"...

Soalan lazim tetap akan berkemundang...

"Kerja apa sekarang Anak Pak Ya?"

Dan aku telah bersiap-sedia dengan jawapan yang paling impress pernah aku fikir..

"Saya jadi pelakon sekarang Makcik..Kat Kolompo..Sayalah Tiq Zaqyah dalam Nur Kasih tuuu (sambil gigit jari)..."


Mesti diorang akan tetap suka aku...

Saturday, August 14, 2010

Abang Watson kembali?Betulkah?

Aku sekarang sudah tukar title..Dari menjadi seorang Pensyarah Bahasa Inggeris,aku sekarang sudah menjadi Penganggur Bahasa Melayu..Aku dah berenti kerja disebabkan requirement dari pihak UITM yang tidak membenarkan aku berkerja jika aku mahu makan duit Biasiswa Tenaga Pengajar Muda UITM tu...Bagi aku,tiada masalah..Lagi aku suka.Goyang telor,duit masuk tiap-tiap bulan..Mula-mulanya aku rasa macam tu..

Tetapi..setelah seminggu tidak berkerja,gua dah boroi bai..Perut 6 packs wa dah kurang jadi 3 packs..Macam mana rupa 3 packs?Tetek 2 packs,perot 1 pack..Itu pon nak aku terangkan..leceh betul..dan gua betul-betul bosan melepak depan tv ja hari-hari..Skrip Wonderpets edisi Bahasa Melayu TV9 pon gua dah bleh hafal..Ada haiwan dalam bahayaaaaaaaa...Anak penguinnnnnn..di atas Icebergggggg...damn..

Adakah aku patut mencari kerja sambilan?Adakah Abang Watson akan kembali?Sambil itu,mari kita imbau kembali kenangan Abang Watson bagi mendapatkan kembali feel untuk menjadi Abang Watson semula...

Abang Watson Episod 1

Abang Watson Episod 2

Abang Watson Episod 3

Abang Watson Episod 4

Abang Watson Episod 5

Abang Watson Episod 6

Abang Watson akan kembali?Kejap,nak pusing gasing..Totem aku..

Kapitalis oh Kapitalis

Kapitalisme membawa maksud sistem ekonomi dan sosial yang dijana ke arah pengumpulan kekayaan dan keuntungan mengikut permintaan kuasa pasaran dalam menentukan pengeluaran,kos,harga barang,dan perkhidmatan.Ianya juga cenderung kepada pengumpulan keuntungan oleh individu-individu tanpa gangguan kerajaan.(Sebagai contoh,pengecualian cukai).Sistem ekonomi kapitalis bolehlah dikatakan sebagai medium dalam mewujudkan jurang perbezaan yang ketara di antara hak-hak pengguna dan sistem ekonomi yang adil.Ini kerana kapitalisme,bertentangan dengan ideologi
sosialisme,menitik-beratkan keuntungan di sebelah pihak sahaja tanpa memikirkan isu-isu dan hak-hak ekonomi masyarakat lain.

Di Malaysia,kita seringkali menidakkan sistem kapitalisme ini di dalam menerangkan sistem ekonomi negara ini.Ini bolehlah dikatakan seperti "ayam terlepas,tahi di tangan".Walaupon aku tak berapa paham apa significant peribahasa itu dalam konteks ini,tetapi sistem kapitalisme ini sudah lama bertapak di Malaysia.Rakyat didahulukan,pencapaian diutamakan sedikit sebanyak mencerminkan sistem sosialisme,tetapi benarkah sosialisme ini diterapkan?Banyak rakyat Malaysia yang mengutuk sistem kapitalis ini dengan menuduh hanya masyarakat barat yang mengamalkannya.

Murtabak yang hanya sebesar tapak tangan aku,berintikan bawang dan ubi semata,tetapi ditulis besar-besar di depan gerai "Murtabak Ayam,Daging",tidakkah itu kapitalis barat?

Udang masak sambal dimana udang-udangnya hanya sebesar jari telunjuk aku,4 ekor berharga RM3,tidakkan itu kapitalis barat?

Pajeri terung,kurang manis,dan terung-terung yang sebesar 2 jari,2 ketul berharga RM2,tidakkah itu kapitalis barat?

Ayam percik,dimana ayamnya hanyalah sebesar 3 jari aku,berharga RM 3,tidakkah itu kapitalis barat?

SIOT AHHHHH PENIAGA-PENIAGA PASAR RAMADHAN!LU ORANG MEMANG KAPITALIS BARAT!!

Monday, August 2, 2010

Cubaan untuk mendapatkan Enam Ketul Otot di perut...

Berada di dalam keadaan yang begitu dilema..tidak tahu memilih mahupon membuat keputusan..Munkin juga disebabkan duit belum turun dari langit..

Saranan kepada pemboroi-pemboroi di luar sana,eloklah jika satu perubahan dapat dilakukan..Jadi,mari...

Tetapi aku?Masih di dalam dilema...


Fixed Gear @ Fixie(from Create Bike)-Keseronokan berbasikal urban di atas tanah landai...Anggaran masa untuk 6 ketul otot muncul di perut-2 minggu(Kayuhan kerap 24 jam 5 hari seminggu..Mati munkin sekali dua)


Mountain Bike(Louis Garneau Casper Pro)-Seperti namanya,akan memerlukan tunggangan hebat di atas gunung mencelah di celah-celah pokok di atas bukit,gunung,dan rimba belantara..Anggaran masa untuk 6 ketul otot muncul di perut-1 minggu(Kayuhan di atas tanah tinggi 48 jam sehari 7 hari seminggu..Mati lebih dari 7 kali)

Pilihan?Menjadi isu disini disebabkan faktor kewangan yang tidak memberangsangkan..

"Trutttt...truttttt..trutttttt"

"Click"

"Hello Che Yah..Neh nak kena beli buku neh.Subjek Second Language Acquisition neh lecturer dia suruh beli buku..Banyak nak kena beli neh...Total semua RM3500..Betuiiiii...Harga buku subjek neh mahai sket..Tak mohong aih.Betuiiii..."

"Titttttt tiitttttt tittttttt tiittttttt"

"Hello hello...Che Yah..Hello Che Yah.."

Thursday, July 29, 2010

Mimpi dalam mimpi basah..


Setelah kredit cerita "Inception" mula memaparkan tenaga-tenaga hebat dalam menjayakan filem itu,masing-masing terus bingkas bangun dan terus menuju ke pintu keluar..Aku masih terduduk di kerusi..Air mata menitis ke bumi satu persatu,menghargai karya dari Christopher Nolan ini..Sungguh dalam sehinggakan aku perlu masuk ke dalam mimpi tahap kelima untuk aku mendapatkan mimpi basah seraya membuatkan aku gembira dengan apa yang aku tontonkan sebentar tadi...

"Eiiiiiii..bencilah cerita ni.Tah apa-apa ja..Apsal cerita neh macam bodoh jer..Tak paham i.."..kedengaran suara sumbang dari sebelah aku..Aku toleh ke tepi..Cuba melihat siapakan gerangan empunya suara...

Gadis..Rambut blonde...Skirt...Baju saiz baju adik aku...Adik disini,literally..

"Ek?Sayang tak paham ek cerita tadi?Tu la..I pon paham sikit-sikit jer..Cerita tu tadi pasal dia boleh masuk dalam mimpi orang..Kemudian dia leh bunuh dalam mimpi tu.."..Balas seorang jejaka yang berjalan disebelahnya..munkin teman lelakinya...

"Tu la..Tah apa dia nak buat tah dalam mimpi orang.Tak pahamnyer!"..Balas gadis tersebut...

Aku hanya mampu tersenyum..Jauh dalam lubuk mimpi tahap 80 petala langit aku,aku sungguh berterima kasih kepada Pak Ya dan Che Yah kerana menghantar aku ke sekolah masa aku kecik-kecik.Alhamdullillah,mampu berfikir...

"You guys tak paham ker cerita tadi?"..tanya aku kepada mereka..

"Tak..tah apa tah cerita tadi tu.."..balas si Gadis...

"Berapa tahap IQ,or dalam bahasa senang pahamnya Intelligent Quotient you..?"..automasiti aku terus terpacul..

"Tahap IQ saya?Urmmm..30' 28' 30' kot.."..balas si Gadis..

"Owh..Abang rasa adik-adik neh patut tengok cerita 4 Madu arahan Prof Razak la sebab IQ macam tu IQ Siamang Kongkang ja"..Balas aku..


Lalu aku terus melihat perut 6 packs aku..Totem aku..Masih ada 6 ketul..Jikalau aku di dalam mimpi seseorang,hanya ada seketoi saja...Aku masih berada di dalam realiti...

Wednesday, July 21, 2010

Abang Anjeng Menjawab Siri 3

Abang..
Semenjak kebelakangan ini,banyak kes-kes buang bayi kita dapat dengar dari corong-corong radio dan televisyen.Satu masalah sosial di mana ianya memberi gambaran negatif terhadap nilai estatika negara ini.Walaupon saya tak tahu apa maksud estatika itu,tapi pada pendapat abang,mengapakah wujudnya kes-kes pembuangan bayi ini?

Hashim Sobri,
Kajang,Selangor.

Encik Hashim,
Permasalahan ini sebenarnya berpunca dari kurangnya didikan agama dan kasih sayang di rumah dimana anak-anak yang kekurangan kasih-sayang cenderung...........................trittttt tritttttttt....trittttttttttt...

Oh maaf..salah siaran.Ini bukan blog cliche' anda...

Masalah ini berpunca dari sikap cuba berlagak cool gelakkan kondom-kondom di dalam 7Eleven,Watson's,ataupon Guardian..

"Tak rasa dowhhhhh kalo pakai neh.Hahahahahahaha..*gelak-gelak*"..ujar seorang RemajaLelakiBodohBaruHabehSPM...

"Tak puas..."..kata seorang GadisLagiBengapDariUnta...

Terima kasih...

Saturday, July 3, 2010

Setelah-melah setahun di KPTM..

Pengakhiran itu semakin dekat kurasakan..Setelah setahun menabur bakti kepada anak bangsa,akan ku suarakan niat di hati ku kepada pihak pengurusan Kolej Poly-Tech MARA dalam masa terdekat..Sebutir batu loncatan telah di lontarkan kepadaku yang membuatkan aku sukar untuk menyepaknya ke tepi jalan seperti Fasha Sandha yang memang tiada gunanya itu..Batu ini lebih bernilai dari segalanya..sehinggakan air mata Che Yah Mawar Berduri pon menitis tatkala menerimanya sebelum menelefon dengan nada excitednya memberitahuku..

"Hello Anak Pak Ya..cheq dok wat apa?"..tanya Che Yah Mawar Berduri..

"Dok cakap telefon dengan mak la..takkan dok snorkeling tengok coral reef pulak?"..jawab aku cuba membuat lawak...

"Ingat lawak la tu?Tak lawak pon..prfttttt..(jelir lidah)"..balas Che Yah bengang...

"Alolololooo...awat col cheq?Ada apa berita ka?"..tanya aku cuba mententeramkan keadaan yang semaking tegang..Kalau berlanjutan neh,mau Che Yah datang Bangi sembelih aku..

"Neh haaa..ada surat sampai rumah..dari UiTM..apa tah neh.Depa mintak balik marker pen yang hang sakau dulu kot..."..kata Che Yah separa menipu..saja membuat lawak bagi mengekalkan ciri-ciri suspen dirinya...

"Haih..manada..tu member cheq yang sakau..cheq curi kabel monitor komputer ja.."..balas aku terkejut..

"Ooooo..ni reja hang..aku suh hang pi belajaq,hang pi mencuri.Jaga hang balik nanti..Dak aih,neh surat tawaran Biasiswa Tenaga Pengajar Muda UiTM..Cheq dapat biasiswa tu..."..kata Che Yah...

*Click*..truttttttt...truttttttt...trutttttt...

"Hello hello..oiii anak pak ya oiiii..pi mana nehhh..letak plak dah"..rungut Che Yah..

Terus gua "terbang" hanyut dalam dunia gua..Mimpikan kereta Skyline baru gua yang akan gua bayar guna duit biasiswa bulan-bulan....

Monday, June 28, 2010

Sepetang di Alamanda,Putrajaya

"Ramai gak ek orang-orang kerajaan keluar datang lepak Alamanda time rehat-rehat camneh"..Kata Rakan Gebu kepada Rakan Gelap..

"Besa ah..kerja kat Putrajaya..kerja kerajaan katakan.."..Balas Rakan Gelap separa minat kerna asyik memerhatikan gadis-gadis yang berpakaian seksi..budak sekolah agaknya..takpon janda anak satu yang baru ditinggalkan suami..

"Macam best ja kan kerja ngan kerajaan..Elaun banyak,perumahan dapat,kerja untuk membangunkan negara.."..Kata Rakan Gebu lagi...

"Tapi diorang kerja buat apa jer ek dalam pejabat diorang tu?..tanya Rakan Lost sambil memerhatikan aku..

"Kerja buat loan Bank Rakyat,minum teh tarik,mengorat kerani,dan makan McD ah apa lagi..tu pon tatau.."..balas aku yakin...

Wednesday, June 16, 2010

Abang Anjeng Membantu Episod 2

Kehadapan Abang Anjeng,
Saya adalah seorang gadis yang berumur 27 tahun.Saya mempunyai pekerjaan tetap dan boleh dikatakan berjaya dalam hidup.Walaupon saya dah berumur 27 tahun,saya masih tidak mempunyai kekasih dan ianya amat merunsingkan saya kerana pada umur saya yang begini,seloknya saya sudah berumah-tangga.Tetapi saya masih menunggu-nunggu cinta sejati saya.Saya tidak pernah merasai nikmat kasih-sayang.Tolonglah Abang Anjeng,saya betul-betul buntu.

Gadis Buntu,
Gombak,Selangor.

Kebelakang Adik Gadis Buntu,
Dalam mencari cinta sejati,ianya memerlukan kesabaran.Munkin adik tidak pandai dalam cara-cara mendapatkan kekasih yang orang selalu buat sekarang neh.Adik bolehlah ikut petua Abang neh yer.

1-Pakai contact-lens kaler-kaler.
2-Pakai baju yang nampak lurah dada.
3-Pegang kamera henpon murah adik dan angkat ke atas.
4-Amik gambar dari sudut atas,kalo boleh mata tu besarkan,buat duck-face,dan nampakkan lurah dada.
5-Upload gambar di Facebook dengan caption "Tiut tak?".Takpon "Comot tak titew?"

Semoga berjaya!

Monday, June 14, 2010

Anak

"Kau pernah dengar orang-orang tua cakap tak yang cakap kalau orang perempuan tengah mengandung,ada banyak pantang larang dia?"..tanya Rakan Lost kepadaku...

"Ada la jugak..dulu time Che Yah mengandungkan adik-adik aku,Che Yah cukup marah kalau Pak Ya nak pi mengai.Sebab takut nanti dapat anak muka macam ikan keli..Kalau ikan keli takpa,neh kalo dapat ikan paus,tak ke naya Che Yah nak bagi susu?"..balasku bersemangat bila masuk bab-bab keibuan neh...

"Tu la..ada banyak cerita yang anak muka macam monyet la,muka macam biawak la,muka macam Fasha Sandha la,tu suma langgar pantang la tu.."..balas Rakan Lost..

"Tapi tu semua kerja Tuhan..kita tak boleh nak percaya semua benda neh sangat.."..Kataku separa menasihat seperti calon-calon rancangan Imam Muda..

"Tapi aku ada dengar lagi satu urban legend neh..Kalau kau nak anak kau muka hensem,nanti suruh la bini kau tengok orang hensem-hensem.."..sahut Rakan Lost penuh semangat..

"Oh itu tiada masalah..aku kan ada..."..Balasku sambil ketawa kecil..

"Ahhh kau..muka macam Hans Isaac kau neh still tak cukup bai.."..kata Rakan Lost..

"Kalau betul la macam tu,walaupon aku takkan percaya benda-benda tahyul macam neh,tapi kalau aku,aku nak suruh bini aku tengok gambaq Bumblebee ja nanti.Mana tau aku dapat anak robot leh tukar jadi kereta..Camero lagi wa cakap lu.."..balas aku cool,mata berkelip-kelip...

Monday, June 7, 2010

Petua Abang


Hari ini abang akan kongsikan petua-petua untuk mendapatkan awek..Bagi jantan-jantan kat luar sana yang masih mencari cinta sejati,bolehlah diambil petua abang ini sedikit sebanyak bagi memastikan zuriat anda berkekalan.Amin.

Pertama,sepanjang pemerhatian abang,cara yang paling senang nak dapat awek ialah dengan menjadi mat rempit.Bagi jantan-jantan desperate tadak awek lagi,ataupon singkatan JJDTAL,bolehlah mula mengumpul duit untuk membeli motor EX5 Dream ataupon kalo nak lagi hipster,apa-apa saja motor,dicatkan warna pink.Sungguh punk dan puki.Okay,bila dah ada motor hip,JJDTAL bolehlah start round-round town ataupon bolehlah start pacak motor atas jalan depan gerai-gerai makan tepi jalan.Konpom,akan ada awek cun yang akan tertarik hati dengan anda.Tidak percaya?Sila tengok mat-mat rempit sekarang.Awek mereka?Kalah bakal awek anda.Betul?



Kedua,jikalau anda masih tergolong dalam golongan JJDTAL ini,eloklah jika anda segera tukar kewarganegaraan anda.Segeralah ke Lombok,dan daftarlah diri anda di Pejabat Pendaftaran Negara Indonesia cawangan Lombok,munkin anda kena tunggu 3 jam untuk dilayan,sama seperti di sini,dan secara automatiknya anda akan menjadi jejaka Lombok.Pergh,sapa yang tanak jejaka Lombok pada masa sekarang?Bila anda dah jadi jejaka Lombok,lu boleh sarbat anak dara orang bai.Senang bukan?Ayat tak payah power dalam proses sarbat-menyarbat ini.Just tunjuk IC dan ayat "Saya dari Lombok,mas",confirm awek-awek akan ikut lu sepanjang hidup.Tak percaya?Sila tengok Mat-Mat Lombok,mereka ada awek Malaysia?Lu ada?



Ketiga,masih JJDTAL?halamakkkk..apa punya nasib la korang neh.Okay,anda juga munkin boleh start main bola secara sepenuh masa dari sekarang.Main bagi betul,join team kecik mana-mana.Team kilang korang ker,team kampung nenek korang ker,janji tonjolkan diri dengan team anda.Mana tahu ada scout dari mana-mana team negeri akan terperasan bakat main bola anda.So,to cut short,jadi pemain bola yang main di bawah pengaruh FAM.Muka akan keluar TV,di saluran Astro Arena,takpon nak lagi best,TV1.So,femes.Awek memang confirm akan cari korang punya.Biarlah gigi rongak ker,muka putih melegam ker,diorang akan terima seadanya.Sebab?Lu pemain bola bai!Sapa tamau?Awek-awek neh pon nak jadi WAGS wa cakap lu!Untung-untung boleh dapat artis gitu.

Gambar Ditapis Bagi Menjaga Sensitiviti Masyarakat Malaysia Yang Memang Super Sensitif

Keempat,masih lagi tidak dapat menemui cinta sejati?Aduhhh..apa bengap la korang neh?Okay,sila tubuhkan satu band bersama rakan-rakan anda.Sapa yang ada band hip bai.Nama band mestilah diambil dari nama-nama fenomena alam,H*jan dah ada,so,sekarang yang tinggal,Guruh,Kilat,Gempa Bumi,Cuaca Baik Pada Keesokan Hari,Banjir,Bah(bagi band dari Utara Semenanjung),Tanah Runtuh,dan sebagainya.So,bila dah ada band,cipta lagu.Melodi,lirik,susunan,suma boleh cilok dari lagu-lagu The Strokes.Ubah sikit-sikit saja,dah boleh korang claim tu lagu asli ciptaan korang.Bukannya tadak orang buat,dah banyak.Dah kuar 2 album tau,hanya dengan hasil cilokan mereka.Kemudian,bila dah ada band,lagu,album apa suma,apa lagi,berlagak la.Lu boleh la kutuk orang sana sini.Bila ada kontrebesi,lu akan femes bai.Dun wori,awek-awek ataupon budak-budak sekolah yang tak cukup akal fikiran masih akan support lu.

"Abang abang..saya nak otograf abang la".."Tanak sign..Awak busuk!".."Mulut lu lagi busuk.Tuh Pak Ang"

Kelima,abang dah penat..Abang nak pegi makan sambil sembang-sembang tentang kekejaman Isreal.Abang akan ringkaskan sedikit sahaja lagi apa yang JJDTAL boleh buat dalam mencari cinta sejati..Sembahyang,puasa,zakat,haji,amal-ibadat,amal makruf nahi mungkar,berbuat baik sesama manusia,nescaya anda akan temui cinta sejati.

Terbakar?

Monday, May 24, 2010

Abang Anjeng Menjawab Siri 2

Abang,
Saya ada pertanyaan..Kenapakah Abang menggunakan anjing sebagai nama pena abang..sedangkan kita semua sedia maklum yang anjing ini adalah binatang haram untuk dipegang..tidakkah dengan menggunakan anjing itu sebagai simbolasi abang,menunjukkan yang abang ini adalah seorang yang hina di mata masyarakat?

Adik Konpius

Adik,
Anjing kiut dan abang juga kiut..tenkiu...

Sunday, May 23, 2010

Tenang

Aku berlari..dan terus berlari..Di tangan ku senapang patah yang sudah kehabisan peluru ku genggam erat-erat agar tidak hilang semangatku untuk menyelamatkan diri dan terus berfikiran waras dalam menempuhi peperangan ini.Di hadapan ku,banyak lagi musuh-musuh yang masih cuba menjatuhkan aku dengan peluru-peluru buta mereka.Tanpa bidikan yang tepat,agar sukar untuk menjatuhkan aku.Aku memang sukar untuk dijatuhkan jikalau tidak kena carannya.Aku terus berlari tanpa menoleh belakang lagi.Dada dan kaki sudah tidak tertanggung lagi kesakitan yang ku tanggung.Ku terus berlari.

"Aku takkan mengalah dalam apa jua situasi pon.Sia-sia lah latihan aku selama ini"..Getus hatiku sambil menoleh ke kiri dan kanan melihat rakan-rakan seperjuangan tumbang satu persatu.Musuh-musuh kami begitu hebat.Propaganda mereka lagi hebat.Semangat satu pakatan pemusnah mereka begitu menebal di dalam diri.Propaganda yang disampaikan begitu kukuh untuk dijadikan alasan dalam melancarkan peperangan ini.

Aku cuba gagahi untuk mengisi semula senapang patah aku dengan saki-baki peluru yang ada,namun hampa.Kelongsong peluru tidak lagi berguna.Aku hanya perlu sampai ke sempadan.Di sana,keamanan menanti dengan tangan yang terbuka.Aku terus berlari.Aku terus berlari.Hujan hujan peluru masih menerjah.Tepat ke hati.Sakit.Rebah.Sedikit lagi.Cahaya sempadan keamanan di hadapan.

Cahaya.Satu tangan dihulurkan.Aku capai.

"Selamat pulang rakan ku ke Jitra"..sapa lembut pejuang itu kepadaku...

Friday, May 21, 2010

Oh this is so Love Me Butch

Stumble Upon A Glass by Love Me Butch..an old song..by a great band yang aku memang minat dari zaman sekolah menengah lagi...motivating and yet lifting..if you know what i mean..

The spark is my eyes doesn't reflect the way I am now,
The whole institution needs to be decentralized,
Wires of the bunker secretly have been cut out,
Negotiating myself to the fact that I'm wide open,
Practically impossible, logically may be true
Oh shit! I'm through with this!

The fate still remained forgotten,
Up till today I'll pass it on,
I never get to watch the 4 seasons,
As for the day, I'm bound to fall.

I have shitloads of burden right in my head,
The burden of not having my brain to speak,
Here is where I realized that I'm losing touch,
Up to the limit where I will not achieve,
There are thousands of ways for me to break loose,
Not a single way for me to choose right now!

The fate still remained forgotten,
Up till today I'll pass it on,
I never get to watch the 4 seasons,
As for the day, I'm bound to fall.

These are the days I'd come and go,
longing to stay for a while,
And crushed to the deepest hole,
longing to stay for a while.
Can't you hear me anybody?
Over the edge, over the top,
Confiscating our treasured piece

I stopped by to look in a couple of years now,
And all the differences, the contrast of whatever they call it,
It's delicacy of human creation, finalized perfection,
Centre of objection.
Sitting back and fucking up our sanity,
Calling up and back this human prodigy,
We tell them stories oh endlessly,
Every single part of you is a part of me

Have you ever thought of having control of me?
Ever saw the things I used to see?
Ever dreamt of the dreams I used to dream?
Ever sang the song I used to sing?
Are you happy today, are you scared you might fall,
Will you ever stay, are you willing to crawl?
Are you happy today?
Scared you might fall?

I cannot lift my self esteem, and call it sick and tired,
who am I, compromise, suicide, where to start, rest my case,
if that's the case it'll stay forever!

Tuesday, May 18, 2010

Abang Anjeng Menjawab Siri 1

Ini ada ruangan dalam menjawab soalan-soalan yang dikemukan secara intelektual..Berbeza dengan siri Abang Anjeng Membantu,siri ini adalah untuk menerangkan,bukan membantukan...

Abg Hanjeng..saya ada satu permasalahan.Rozmey dikatakan mencari rumusan baru utk dibangunkan di kawasan Jitra terlebih dahulu. Jadi Anjeng Abg boleh tak menurut jejak Rozmey utk berjaya sedemikian rupa supaya nntinya berdiri sama tinggi dgn artis2 malaya kita seperti yg dilakukan Rozmey..adakah Anjeng Abang mampu untuk menghasilkan benda baru di M'sia ini..Sekian jawab.

Dari saudara Rozmey Mania

Dr Rozmey mmg boleh dikatakan sebagai seorang yang bijak mengambil peluang..dan juga bijak mengeluarkan kata-kata syok sendiri..Di mana kebanyakkan rakyat Malaya sekarang ini rata-ratanya obese,Dr Rozmey berjaya mengeluarkan produk perlangsingan yang berkesan..Hasil formula Dr Rozmey(konon-kononnya..kisah lain),pemasaran produk itu berjaya..Tahniah Dr Rozmey..tetapi,untuk Abang menurut jejak Dr Rozmey itu untuk berdiri sama tinggi dengan artis-artis Malaya,ianya hanya akan membuang masa Abang..Abang tidak pernah terlintas pon dalam kepala hotak nak berdiri sama tinggi dengan artis Malaya,sebab mereka (tidak kesemuanya..) sebenarnya lagi rendah darjatnya dari Abang..pendidikan,maruah,gaya hidup,nilai diri,harga diri,semuanya(tak kesemuanya lah bagi menjaga hati sesetengah pihak) boleh dikatakan lagi rendah martabatnya dari nilai hidup Abang..Jangan fikir artis-artis Malaya ini tinggi martabatnya,tidak..dan benarlah kata Wardina Safiah,jangan jadikan artis sebagai idola..and she knows the reasons..and i do too..jadikanlah orang-orang yang berilmu sebagai idola..dan kepada sesiapa yang ingin menjadi berjaya seperti Dr Rozmey,usahalah dari sekarang dalam mencari peluang..Benda baru di Malaysia?Untuk dibangunkan?Abang rasa abang tidak perlu membuang masa disitu..Sedangkan pemain badminton negara pon masih menggunakan tenaga lama,pasukan bolasepak Malaysia masih di takok lama,sistem pengangkutan awam yang masih tidak menyeluruh,itu saja dah cukup untuk abang berfikir dua tiga kali untuk mengeluarkan satu produk atau fenomena baru...

Monday, May 17, 2010

Abang Anjeng Membantu Siri 1

Baiklah..di sesi pengenalan ini,abang anjeng akan terangkan serba sedikit tentang apakah itu siri terbaru "Abang Anjeng Membantu" yang telah abang lancarkan semalam..Siri ini adalah bertujuan untuk membantu mereka-mereka yang bermasalah di luar sana..kepada sesiapa yang mempunyai masalah,sialah jangan segan silu untuk menghantar surat kepada Abang Anjeng,menceritakan masalah supaya Abang Anjeng sedikit sebanyak boleh membantu..Jangan risau,Abang Anjeng ada amik subjek Kaunseling Sekolah,Kaunseling Keluarga,dan juga Kau Sering Dikecewa semasa zaman belajar Abang Anjeng dulu..Jadi,untuk siri pertama ini,Abang Anjeng akan melayan surat daripada Jejaka Risau dari Kuala Selangor..

Assalamualaikum Abang,
Saya ada seorang kekasih yang saya kenal sejak dari tahun 2006..Saya namakan dia L..L seorang yang pandai mengambil hati saya.sikapnya yang mudah mesra,amat menarik hati saya semasa mula-mula berkenalan dengannya dahulu.Tetapi,sejak kebelakangan ini,L selalu mengelak untuk berjumpa saya.Saya dapat tahu yang L sudah mula menghubungi bekas kekasihnya sebelum ini,tetapi saya abaikan itu kerna cinta dan sayang saya terhadap L..Tetapi,pada malam semalam,saya cuba selidik dengan mengekorinya dari belakang untuk melihat aktivitinya..Alangkah hancurnya hati saya apabila saya nampak L dan bekas teman lelakinya berjalan sama-sama masuk ke dalam rumah L.Mujur saya ada kunci spare,jadi dengan diam-diam,saya pon masuk rumah L,dan alangkah terkejutnya saya,L dan bekas teman lelakinya itu sedang seronok melayar bahtera.Saya sungguh kecewa,tolonglah saya Abang Hanjeng.Saya begitu buntu.Apa yang perlu saya lakukan?

Jejaka Risau
Kuala Selangor

Adik Bodoh,
Setelah membaca masalah adik,abang dapat simpulkan yang adik munkin mempunyai masalah tenaga batin,ataupon dengan erti kata lain,lemah tenaga syahwat dan tidak mampu bertahan lama.Jadi,eloklah jika adik mencari ubat-ubatan tradisional seperti tongkat ali supaya adik lebih mantap.Maka,dengan tenaga yang lebih mantap,tentulah kekasih adik takkan cari orang lain.Lagi satu,banyakkan lah membaca buku-buku ilmiah supaya membolehkan adik menjadi pandai.Bila dah pandai,hidup akan senang.Bila hidup akan senang,adik akan jadi Datuk pada suatu hari nanti,dan adik boleh bela anak ikan keliling pinggang adik.kekasih adik si L tu,adik boleh buang dalam Sungai Klang,biar ikan-ikan makan,sambil adik makan anak-anak ikan adik.Terima kasih...

Kisah benar dicedok dari Harian Metro yang gua baca aritu..Dan gua boleh jadi Kaunselor..

Monday, May 10, 2010

Kau dan Aku?

Di suatu petang di tahun 2059..pada tahun ini,semua manusia telah pon mengecap nikmat kemajuan yang begitu memberangsangkan..tiada lagi mat-mat rempit di jalanan,semuanya sudah boleh berfikiran matang dalam menjana ekonomi negara..munkin semua sudah join itu MLM dan sedang makan duit orang lain dan bergambar di tepi kereta Mercedes pinjam bos..Tarian shuffle hanya dipertontonkan di malam Festival Tarian Tradisional Peringkat Kebangsaan sahaja..begitu juga dengan tarian-tarian cikgu Linda AF musim ke 3451 itu..dan gagasan 1Malaysia yang diperjuangkan sudah ditukarkan menjadi 1MalaysiaIndonesiaBangladeshMyanmarNepal..Pasukan bolasepak Malaysia pula masih bermain di La Liga La Kampung Bukit Naga,divisyen 2...

Aku masih termenung melihat kemajuan yang berada di hadapan mataku...setelah aku hidup selama berapa tahun ini,pembangunan di hadapan aku begitu membuatkan aku terleka menghayatinya...semuanya sudah berubah..semuanya sudah menuju ke hadapan..

Di dalam menghayati panorama indah di Kuala Lumpur ini,tiba-tiba,di hadapan ku muncul seorang tua yang tidak terurus penampilannya..kotor..berbau..berbaju compang camping..bergigi kuning..dan berketiak cagu...aku perhatikan saja gelagat beliau di hadapan aku...

Dia masih waras..getis hatiku...lalu ku cuba untuk bertegur sapa...

"Assalamualaikum Pakcik..mundar mandir nampak..."..sapa diriku...

"Waalaikumusalam Nak..Pakcik tiada arah yang hendak dituju Nak..Pakcik sebatang kara..Pakcik tiada apa-apa di dunia ini Nak"..Balas pakcik tua itu...

"Iksh..pada pendapat saya,di zaman yang serba moden ini,mana munkin wujud lagi kemiskinan tegar.."..tanya aku dengan perasaan berdebar-debar..kerajaan tidak buat kerjakah?..kenapa masih ada hal-hal sebegini?Orang tua yang dibiarkan sebatang kara..munkinkah orang-orang kerajaan masih lepak di kedai kopi dengan memberikan alasan "Urusan Anda Akan Di Layan Sebentar Lagi"..?

"Pakcik dibuang Nak..Anak-anak pakcik yang buang pakcik..mereka malu ada ayah macam pakcik..sob sob"..explain Pakcik Tua itu sambil menitiskan air mata nya...

"APA?Pakcik di buang?Wah..di tahun 2059 pon masih ada lagi kes anak buang ibu bapa yer?Kes buang anak dan common,tapi masih ada lagi rupanya kes anak-anak buang bapa neh..Neh kena report kat Metro neh.."..Balasku dengan nada separuh marah...

"Yer Nak..pakcik dibuang..Anak-anak pakcik buang pakcik dekat stesen bas depan nun.."..explain lagi Pakcik Tua itu..

"Kenapa yang boleh jadi macam tu Pakcik?"..Tanya aku sedikit concern...

"Malam tu,pakcik ada tunjuk gambar pakcik time pakcik muda-muda dulu..sekali,diorang terus buang pakcik..Pakcik tak tahu apa salah pakcik..Sob Sob"...Balas Pakcik Tua itu...

"Gambar pakcik muda-muda?..Iksh..kenapa dengan gambar pakcik muda-muda dulu?Neh yang saya heran neh"..tanya aku yang bingung seketika...

"Neh haaa pakcik tunjuk gambar pakcik dengan kawan-kawan pakcik dulu neh..dulu muda-muda pakcik femes,skang dah tua,apa pon tadak..."balas pakcik itu sambil mengeluarkan sekeping gambar dari poketnya...lalu dia menunjukkannya kepadaku...



Ku menatap gambar itu...dengan seraya terus aku berkata tanpa banyak pikir...

"Kalu gua ada bapak macam lu pon,gua buang lu..."..balas aku dan terus aku berlalu pergi...

Sunday, May 2, 2010

Jodoh

"Muka lu dengan awek lu nak sama la..orang tua-tua cakap,kalo muka nak iras-iras,itulah jodoh lu.."..kata gua separuh sedar setelah melihat gambar awek kawan gua yang ditunjukannya...

"Yer ker?Tak percaya ah..dulu ada jugak orang cakap muka ex-girlfriend aku nak sama ngan muka aku,tapi putus jugak.."..balas Rakan Lost ku itu..sambil menatap gambar awek kesayangannya..

"Itu takdir namanya..kalo lu pandai jaga sesuatu hubungan itu,nescaya bahagia akan menanti..di hujung jalan,cahaya akan menerangi hidup lu..."..sahut gua sambil terasa geli-geleman di pangkal ketiak akibat kata-kata sendiri...

"Betul ker saper2 yang muka iras kita tu jodoh kita?"..tanya Rakan Lost...

"Orang tua-tua la kata..tapi,aku TAK NAK percaya..."..balas gua dengan penuh cool...

"Apsal plak TAK NAK percaya?"..sedikit kekeliruan terpacul dari mulut Rakan Lost..

"Kalo gua cakap muka lu macam muka Dr Rozmey,maknanya Dr Rozmey tu jodoh lu la?Bayangkan dia jodoh lu,and then lu kawen dengan dia.Mau gua putus kawan dengan lu"..balas gua dengan cemerlang...

"Babi..Nabi tak mengaku umat,bodoh.."..balas Rakan Lost...

"Sebab tu la..aritu ada orang cakap muka gua ada iras macam Aaron Aziz"..sambung gua ringkas...

Thursday, April 29, 2010

Melayu yang minimal..

Aku penah cerita banyak tentang melayu sebelum neh..dilema melayu memang takkan pernah habih..aku tengok kembali post-post lama aku dan aku telah terjumpa kembali post ini..ada suatu masa itu ada orang wat pertandingan penulisan di dalam blog nya..Tafsiran Melayu Minimalis..apa itu melayu minimalis..so,aku pon join...aku tulis apa yang aku rasa betul..minimal itu perlu..jangan maxima...sebab kadang-kadang kita neh pon kena dok bawah jugak..jangan selalu pikir nak stay kat atas ja...amaran,ini entri serius...

1. Melayu yang berminimal di dalam hidupnya mestilah hidup seminimal yang munkin. Low profile bak kata penjajah British. Tidak suka ke tempat-tempat yang ramai orang macam Sure Heboh, Konsert Mingguan Akedemi Fantasia,mahupon Pertandingan Bapok Tercantik sekalipon.. Tidak akan menonjol kalo tak bersebab.Tak menonjol bukan sebab tak layak tapi ada prinsip tersendiri dalam menilai diri sendiri.Ada standard yang perlu dijaga.Munkin sebab prinsip hidup yang tidak menjurus kepada benda-benda yang tak penting sebab takut prinsip sendiri akan patah balik kat diri sendiri.Akan berwaspada dalam apa jua tindakan sebab standard yang ditetapkan oleh diri sendiri.Memang takkan peduli kalo benda tu tak penting tapi aku rasa,walaupon nampak macam tak peduli sangat,tapi peduli jugak sebenarnya..

2. Disebabkan kehidupan yang minimal,maka akan lebih cenderung menjadi pemerhati bebas.Pemerhatian terhadap masyarakat sekeliling membuatkan melayu minimalis lebih suka menganalisa orang-orang di sekeliling.Lebih suka menilai dari cuba lebih memahami konsep sebenar.Jugdemental bak kata orang kampungnya.Apa yang ada di hadapan matanya tak semestinya betul dan tak semestinya salah.Akan dinilai dengan teliti sebelum seorang melayu minimalis itu membuat kesimpulan.Munkin akan duduk di satu sudut kedai makan,mahupon di satu sudut tandas awam sambil memerhatikan masyarakat lain.Berseorangan adalah satu kemestian.Kalau ramai-ramai,macam mana nak berfikir.Hilang konsentrasi.Pendapat dan tafsiran tidak semestinya di ceritakan kepada mak cik Joyah sebelah rumah.Medium yang boleh disalurkan secara peribadi tanpa mendedahkan identiti sebenar.Contoh terbesar sekarang,blog la hapa lagi..Akan mencari jalan supaya orang dapat baca dan tahu apa yang terbuku dalam otak dan hati..Lirik-lirik lagu juga.Munkin..

3. Gaya hidup yang sederhana happening.Tidak melibatkan aktiviti excessive clubbing(ada tapi pada kadar yang minimal),Sure Heboh,Perkampungan Islam Hadhari,mahupon Hari Bertemu Pelanggan MBSA sekalipon..gig-gig,parti rakan-rakan,jamuan hari-raya rakan-rakan mahupon pejabat,munkin menjadi pilihan melayu minimalis untuk berkunjung.Akan bergaul dengan high-society tapi tak semestinya mengikuti cara hidup mereka.Cukuplah sekadar berpada-pada tapi terselit kelasnya yang tersendiri.

4. Mempunyai citarasa yang tinggi dalam semua aspek.Muzik,fashion,art,books,seluar dalam,bra,mahupon chikaro sekalipon.Standard yang tinggi ditetapkan dalam menilai dan memilih apa yang diperlukan.Kalo standard tak tinggi,nanti sama pulak dengan mat-mat rempit mahupon mat kool mat kool kawan ku sekalipon.Citarasa muzik sudah semestinya lagu-lagu yang orang tak banyak dengar.By the way, No Cars Go by The Arcade Fire is nice..Okay sambung.Lagu-lagu yang diminati munkin hasil dari rantaian rakan-rakan yang juga minimalis.Bila dah ramai orang kenal band mahupon lagu-lagu yang didengari mereka,besar kemunkinan band itu tidak akan diminati lagi oleh melayu-melayu minimalis ini.Fashion apatah lagi..sudah semestinya akan cuba menjadi trend-setter.Berani dalam mencuba sesuatu yang baru dan berharap ianya akan menjadi ikutan anak-anak muda supaya nnt dalam hati mesti melayu minimalis akan berkata..”Aku pakai dulu daripada kau laaa wahai kanak-kanak belum akil baligh sekalian”..

5. Akan menjadi seorang yang mementingkan kesempurnaan dalam semua perlakuan dan percakapan.Akan menjadi seorang yang begitu teliti dalam berkata-kata dan meluahkan pendapat.…Akan membuat research sebelum memberikan pendapat sendiri samada apa yang dikatakan betul ataupon tidak.Tapi tak semua yang diluahkan hasil daripada kajian-kajian teliti menggunakan wikipedia,munkin juga dari ilmu pengehtahuan sendiri yang banyak.Munkin hobi di masa lapang adalah free-reading buku-buku di MPH Mid Valley..Akan cuba menampakkan kesederhanaan tetapi at the same time,akan cuba menyelitkan kelebihan diri sendiri.Low-profile tetapi ingin tampak menyerlah..Minimal,tetapi mahu menjadi idola…ada la jugak ciri kepimpinan tu bak kata orang-orang tuanya..

Apa yang penting..open your heart..and open your soul..makcik-makcik ortodoks yang maximalis,lu boleh pegi mampus...

Monday, April 26, 2010

Suatu Petang di Bandar Manchester

Perlawanan pada petang hujung minggu itu begitu mendebarkan..Perlawanan di antara dua pasukan terhebat di dalam liga..begitu menarik sehinggakan Dr Rozmey pon berhenti seketika dari bercakap merepek dan meracau itu...kedua-dua pasukan begitu bersungguh-sungguh mencipta peluang bagi menghasilkan gol..hantaran-hantaran lintang pukang,sepakan kencang,ha ha ha terjatuh pula di situ(sila baca dengan nada Hasbullah Awang)..

"Woi Fletcher pelaq haram jadah oiiii!!!Pass la bola tu baq anggg!!!"...jerit Rooney dari sudut kanan padang apabila gerakan counter-attack dilakukan..

"Sabaq sabaq..aku haram tak nampak peluang lagi neh woi!!Hang lari dulu naik ataih!!Pi pi..pi lekaih!!"...balas Fletcher yang masih mengawal bola dengan kemas..

"Neh hangpa dok wat pelaq apa lagi??Paih mai bola tu kat aku..Aku tau la aku nak buat apa"...sahut pemain veteran Ryan Giggs...

Dushh..bola dihantar tepat kepada Giggs..dikawal ketat nampaknya disitu..ha ha ha..(sila gelak ala-ala Hasbullah Awang)

"Tudia aihhhh..banyak oghang noh..hangpa tunggu sat!!neh diaaaaa..anak buah Ayahanda Kassim Pon Pon Simpang Tiga Guaq Nangka nak mai..hangpa ingat aku takut???"...jerit abang veteran Ryan Giggs itu sambil mengelecek melepasi 3 kawalan pemain pertahanan lawan..

"Abang Giggs!!!hantaq lekaih bola tu mai kat akuuuu!!!"..jerit Rooney dari jauh setelah berjaya memperdaya pemain pertahanan lawan...

Bola dihantar tinggi memasuki kotak penalti lawan..Satu lompatan tinggi dilakukan Rooney..Rooney menanduk dan GOLLLLLLLLLLLLLLLLLLLL!!!!!

"Ambik hang budak pelaq oiii!!!"..jerit Rooney kepada penjaga gol pasukan lawan...

3-1 kedudukan berpihak kepada Kedah..Tottenham Hotspurs makan sardin cap ayam...

"Tak sia-sia kita ada jersi baru noh Abang Long Giggs.."..Rooney membisik perlahan kepada Ryan Giggs..

KEDAH HOME

KEDAH AWAY

KEDAH THIRD KIT

Maaf..kurang kemaskini...

Kurang update kebelakangan ini..attention didivertkan kepada benda yang lagi penting daripada krim kurus,Dr Rozmey yang tak tahu pijak bumi nyata,krim tumbesaran alat pembiakan,dan maybe Akademi Fantasia propaganda kapitalis...

Perhatian lebih ditumpukan kepada masalah dunia yang kucar-kacir,pemanasan global,cara-cara menjana ekonomi negara,pemantapan kendiri,dan juga keseimbangan rohani...

Maaf...

Tetapi...aku tetap tidak boleh terlepas tumpuan kepada Mamat neh...damn...



Kepada sesiapa yang ada keberanian,sila nasihatkan beliau supaya tidak mengeluarkan pendapat-pendapat yang boleh membunuh sel-sel otak aku ini...

"Semua penonton filem 2 Alam akan terpegun dengan filem yang bakal ditayangkan ini..Munkin ada sesetengah penonton yang akan pengsan di dalam panggung dan munkin akan dipapah keluar dari panggung semasa menonton filem 2 Alam ini"kata Dr Rozmey kepada wartawan-wartawan...

Oh..2 sel otakku dah mati oh...

Wednesday, April 7, 2010

Bolasepak yang beauty...

Kau minat Manchester United,aku juga minat Manchester United...

Kau pula minat Arsenal,tetapi kau membenci Manchester United..

Tetapi kita tetap sama-sama menyokong pasukan negeri Kedah bukan...

Chelsea adalah pilihan hati kau,dan kau juga menyokong Selangor...

Tetapi kita tetap sama-sama menyokong pasukan Sepanyol untuk kejuaraan World Cup nanti...

Penyokong Liverpool selalu membenci penyokong Chelsea,tetapi kita semua tetap menyokong pasukan Malaysia...

Tetapi...

Kita semua berbeza..tetapi kita juga semua sependapat...



Naharommmmmmm...hensem gila!!!!

Sunday, April 4, 2010

Aku yang selalu mengantuk...

"Gua ada masalah la..gua cepat mengantok oh..maybe sebab gua kurang oksigen dalam badan kot...munkin disebabkan masalah kentut-tanpa-nahu gua"...sapa rakanku yang sedang mengunyah ayam kentaki...

"Aritu gua pon ada masalah cepat mengantok macam lu jugak,lu tau?"..balasku sambil bermain dengan kentang putar di dalam bekasnya..semakin lama diputar,semakin berkuah pula..

"Skang?lu dah hilang la masalah tu?Lu dah susah nak mengantok ker?"..balas rakanku...

"Dah hilang.."..sambilku menyuapkan kentang putar berkuah tadi..ku kunyah2 tetapi kosong dan lohong...

"Macam mana lu buat?"..tanya rakanku penuh semangat...

"Gua tenyeh-tenyeh mata gua dengan Sabun Tahan Mengantok neh"..balas gua selamba...

"Terus celik mata sampai kiamat wa cakap lu"..sambung gua ringkas...

Thursday, April 1, 2010

Aku ada darah Hang Tuah

Aku nak mengamok..aku akan mengamok seboleh munkin..aku masih tidak percaya apa yang dilakukan mereka begitu merobek-robek hatiku..perkara ini lebih merobek hatiku..hatiku pernah dirobek..tetapi tidak seperti ini..aku pernah kecewa tetapi tidak sekecewa ini..pengalaman jatuh basikal menjilat jalan tar di hadapan rumah aku ketika aku masih kecil lebih mententeram aku daripada melihat apa yang aku lihat sekarang...aku nekad..aku nak mengamok...

Satu rumah aku tunggang-langgang kan...meja makan meja belajar,meja judi,semua aku patah dua kan dengan tangan pemusnah aku..jurus tusukan anak dara siamang terus aku keluarkan...rakan-rakan lain sudah lama tersangkut di atas kipas siling sambil cuba mengucapkan dua kalimah syahadah..ajal mereka munkin sudah dekat hasil tendangan tepat ke celah kening mereka...peluh jantan aku terus menitik membasahi ketiak gebuku..

Aku berlari ke dapur,ku mencari..kiri dan kanan ku perhatikan..ahhh,disitu..ku capai pisau potong daging itu dan terus berlari ke ruang tamu kembali...sekali lagi ku tendang rakan-rakan ku dan sekali lagi mereka tersangkut secara berjemaah di atas kipas siling..aku masih tak puas hati..ku hunus kan pisau ke arah televisyen itu...

"Nak ja aku cucuk-cucuk buah pinggang sekor-sekor dalam Diari Akademi Fantasia neh!!!"jeritku kepada televisyen...

Aku diperbodohkan..mereka memperbodohkan aku dan juga rakyat-rakyat Malaysia!!!aku tak puas hati..aku mempunyai IQ tahap 700,000 HP Petala Langit,tetapi mereka begitu berani memcabar IQ aku...

Ada ka cakap dengan motor?????!!!!!!!!Motor nama Bebot plak tu..haramjadah!

Thursday, March 25, 2010

Munkin rancangan Animal Planet...

Aku suka menonton rancangan-rancangan yang berbentuk dokumentari..tak kira lah dalam Discovery Channel ker,National Geographic ker,History Channel ker,mahupon Animal Planet sekalipon..tetapi aku lebih suka menonton Animal Planet..munkin sebab aku suka binatang...

Tetapi semalam...hati aku kecewa..begitu kecewa...aku pulang dari kelas dalam keadaan kepenatan...letih...munkin satu hari yang penuh bergelumang dengan kerja dan nota-nota membuatkan akal fikiranku letih dan lesu...

Harapan aku..munkin sedikit ketenangan dengan menonton telatah-telatah haiwan yang bebas menjalani kehidupan tanpa perlu memikirkan masalah dunia..aku mencapai alat kawalan jauh TV ku,dan kucapai alat kawalan jauh ASTRO...butang ditekan...ketenangan yang ku cari...Animal Planet di dalam skemataku...

Tetapi..

Ku perhatikan gelagat fauna di dalam rancangan itu...

Mereka menjerit..menjerit...mengaum..mengaum...menjerit lagi..meraung..dan disusuli dengan ngauman yang lantang dan menyakitkan telinga..seolah-olah cuba menyampaikan sesuatu..mereka melompat kesana-sini,berguling-guling meronta-ronta,tarian cinta yang munkin sebahagian daripada proses mengawan..aku masih mengamatinya...masih lagi meronta-ronta seperti mahu diambil perhatian terhadap keadaannya...ianya berhenti...kemudian disusuli pula dengan komentar-komentar daripada penjaga mereka...menerangkan masalah masing-masing....

Aikk!Ini bukan kebiasaan rancangan kegemaranku...dan aku mulai pelik...kenapa begini..hati ku makin tidak tenang...resah..sesak...dan serabut.....Animal Planet mengecewakan aku....


"Woi,apa yang hang dok tengok Akademi Fantasia plak neh??"sapa rakanku yang baru keluar dari biliknya...

"Naharommmmmmm...ingatkan rancangan Animal Planet yang bertajuk "Singa Makan Arnab" kegemaran aku tadi!!!"

"Tukaq-tukaq!!"

Sunday, March 21, 2010

Saya yang ada title "Sir"...

Comparison and contrast are two processes we constantly perform in everyday life. When we compare two things,we show they are similar;when we contrast two things,we show they are different.We may compare or contrast two brand-name products (for example PS3 and X-Box360),or two television shows,two cars,two teachers,and etc.

The purpose of comparing and contrasting is to understand each of two things more clearly and,at times,to make judgments about them.

There are two methods of development possible in writing comparison and contrast essay.You can use One-Side-at-a-Time format or Point-by-Point format.

Post yang berbentuk ilmiah untuk kali ini..sekian..selamat menulis...



*Some of my students already found my blog...*sigh*

Tuesday, March 16, 2010

Rakan Facebook saya seorang peminat Chelsex..

16 MARCH 2010,4.35PM...Alam Maya...

Tertera sebesar alam shoutoutnya di dalam profile Facebook yang tak seberapa itu...

"JAGA-JAGA KAU WAHAI JOSE MAURINHO..MALAM NEH CHELSEA AKU NAK KERJAKAN KO CUKUP-CUKUP!!!"

Puas sungguh hatinya apabila dapat meneriakkan pandangannya di dalam profile Facebook sendiri itu..

Aku tenang...hanya memerhatikan...

Dan ditambah lagi dengan komen-komen bernas dari rakan-rakan yang lain..

"INTER MILAN MAKANAN CHELSEA LA INI MALAM!!!"

"DROGBA AND LAMPARD WILL KILL THEM FOR SURE!!!"

"LET'S HAVE SEX TOGETHER..BRING YOUR GIRLFRIEND DUDE!!!"...oh..silap context...tapi still relevant di dalam komuniti Chelsea...

17 MARCH 2010..8.55AM..masih di Alam Maya...

Aku membuka akaun Facebook aku...tiada shoutout "riuh" pagi ini...diam...

dan tiba-tiba..updated news feed...aku terlihat...mamat Chelsea itu mem"post" sesuatu...

"Pagi neh bos marah titew tebab titew angun ambat cemalam titow lewat..titew akit pewot mam asik anyak tentut ponnn ponnn.tiut tak?"

Tiada lagi hiruk pikuk shoutout pasal bola...

P/S.Oooooo...kalah rupanya...well..it's football dude..

Thursday, March 11, 2010

Truttt..trutttttt..*click*..Hellooo..Abang Rooney ada?

"Hello hello..nehhh Abang Rooney ada???"

"What??I can't understand you mate..."

"Neh tok hang nak cakap ngan hang neh Rooney oiiiiii..."

"Oh my..what are you trying to say???"

"Pelaq aih haramjadah neh...neh,tok hang pesan,raya nanti bawak balik jersi Man Utd away,saiz M,satu...dia nak pakai pi beraya...."

"Who is this???Please speak english..I can't understand you mate"

"Tuh pak ang"

"Click"

"Haram aih...dia letak plak dah..nasib bek bil tipon murah..terima kasih Telekom Malaysia"

Congratz Telekom Malaysia for the deal with Manchester United..*click click*

Sunday, March 7, 2010

Masyarakat kita tidak prihatin...

Aku menaiki komuter itu dari Sg Buloh..destinasi aku jauh..stesen komuter UKM..sejam perjalanan..aku memasuki komuter..punah harapan..tiada tempat duduk..komuter penuh dengan masyarakat-masyarakat Malaysia yang mempunyai arah tujuan masing-masing..

letih menyapa diriku..aku memang letih...dan badanku tidak mampu lagi untuk berdiri..perjalananku masih jauh...kiri-kanan ku,penuh dengan abang-abang,kakak-kakak,makcik-makcik,pakcik-pakcik,dan sebagainya..

Ku terpandang satu sticker di depanku...

"Sila Berikan Tempat Duduk Anda Untuk Orang Yang Lebih Memerlukan"

Ku renungkan lagi...terdapat logo orang dengan anak kecik,orang dengan tongkat,orang kaki patah,dan orang perut besar....

Gua memandang perut gua...

"Celaka,gua boroi,tapi takdak orang nak bagi gua duduk pon!!"

Wednesday, March 3, 2010

Bila sembang tamau jatuh..

Aku baca artikel neh dalam satu laman web neh..pasal Nabil nak kena saman RM2juta dengan syarikat yang menerbitkan filemnya sendiri..sila rujuk artikel neh.."Click"

Sungguh menghiburkan ketiak aku bila baca artikel neh..banyak benda boleh aku konklusikan daripada masalah orang hidup segan,mati tak mahu macam neh....

First thing first..yes,the movie's crap..aku pernah cakap dulu...sesetengah orang neh just nak mengeksploitasikan populariti seseorang tu ja bila nak wat filem..bila ada orang femes dalam filem diorang,dalam kepala otak penerbit,pengarah suma mesti akan pikir akan laku punyalah filem diorang..typical...yes..i know...it's too obvious..

Okay..Nabil femes..(femes ker?..nope)..tapi bagi penerbit dan pengarah filem-filem macam neh,Nabil is the new gold mine for them...aku tak tuduh,tapi it's too obvious..yes?no?...so..buatlah filem..dengan harapan filem neh akan meletup..tup tup..tak meletup..sebab?...sebab memang tak best pon cerita neh...dan Nabil pon buatlah komen pasal filem dia yang tak best neh...yes..he spoke the truth...tapi bagi pengarah dan penerbit yang mempunyai harapan tinggi neh,pendapat itu tidak boleh diterima..sebab tu la aku kata sembang tanak jatuh...

Bagi aku,ini pendapat aku,aku tak salahkan Nabil bila dia kata macam tu...walaupon aku agak meluat dengan perangai perasan bagus Nabil itu sendiri,tapi aku tau...dia cakap benda betul...aku tak tau pon Nabil pernah keluarkan kenyataan macam tu...kawan-kawan aku pon ada cakap,filem tu mmg tak best..buat rugi ja pegi tengok..see,walaupon aku tak penah dengar pon Nabil cakap filem tu tak best,aku still tanak pegi tengok cerita tu...sebab?sebab mmg tak best pon filem tu...

walaupon aku hanya seorang yang bleh menyumbang rm10 untuk kutipan filem ini,tapi aku takkan pegi tengok filem neh..sebab?sebab aku tau tak best...kena la terima hakikat yang filem ini gagal...itu ja...

Sama jugak dengan kes Pengarah Prof Madya Razak..melalui filem 2 Jiwa 1 Hati...Prof pernah menyuarakan ketidak-puasan hatinya dengan kutipan filem tersebut..well..you are a professor,you can do the thinking by yourself aite,prof?...

So,kutipan filem Lu Pikir La Sendiri neh dah mencecah RM2Juta..tambah saman Nabil lagi RM2juta,so..total kutipan filem neh akan menjadi RM4Juta...waaaaaaa...not bad eh...*roll eyes*

Sunday, February 28, 2010

Kreativiti melibatkan sensitiviti...

Okay..skang kita dah ada telemovie dan drama Halimah Jongang..ada juga drama Si Capik...

Tapi pagi tadi aku tertengok iklan telemovie baru yang akan keluar...Fatimah Juling...

WAHHHHH!!!

what da fcuk is wrong with our entertainment industry nowadays?

Munkin ianya boleh dikatakan sekadar hiburan semata-mata bagi menyampaikan mesej tak semestinya sesuatu kecacatan itu boleh melemahkan kita..tapi,tak kah kau rasa ianya satu provokasi kepada mereka yang jongang,capik,dan juling itu?

Cuba lu pikir,adik gua pon dan boleh nyanyi lagu tema Halimah Jongang..lepas neh,bila dia dah pegi tadika,kalau lah ada kawan-kawan dia yang bergigi jongang,dia menyanyi plak lagu tema tu depan dia,tak ker bawak masalah bila adik aku akan bertumbok dengan budak yang bergigi jongang tu?

Maybe ianya satu tarikan bila kita dapat mengeksploitasikan kecacatan seseorang itu untuk suatu hiburan..dan aku rasa,itu adalah bodoh..

Maybe sebab tak kena atas batang hidung sendiri...bolehla lu orang bikin drama-drama macam tu...

dan gua dah risau...

janganlaaaaaaa ada penerbit atau pengarah bodoh mana-mana nak buat telemovie atau drama "Kassim Boroi"...

abeh gua....

Tuesday, February 23, 2010

Aku yang dulu lagi fun dari aku yang sekarang...



Dulu aku boleh lompat-lompat kangaroo..skang aku boleh tidow golek2 kangaroo jaa..

Dulu aku ringan boleh terjun sana-sini...skang aku boroi boleh golek-golek sana sini..

Dulu aku suka berpeluh...skang aku suka mengeluh sebab ketiak suka berpeluh...

Dulu aku ada satu impian...skang aku ada kehidupan...

Aku nak kehidupan itu kembali....

Thursday, February 11, 2010

Gua pon Hanis jugak!

Ada satu ketika itu,aku terlintas dan termasuk ke dalam satu blog neh,blog Hamis Zamikha..sila google sendiri...begitu dipenuhi dengan arnab-arnab dan pelangi..wahhh!!!

dan aku tertarek...kepada satu post dia...

dia nak organizer...dan siap bagi alamat suh orang hantarkan organizer tu kepadanya...

dan guess what?she got it!!!ada orang hantar kat dia organizers ituwwwwwww...

dan..disini,aku yang jugak bernama Hanis..nak buat macam dia jugak..tp apa barang organizer..hidup gua dah teratur dan mengikut landasan yang betul...

gua mau ini.....





I amat perlukan menatang itu sebab I tadew tasuit ituwwww tiutttt takkkk??

Sila alamatkan menatang ini kepada tayer...alamatnya...

Cesc Hanis Fabregas Yahaya,
Kolej Ehem Ehem Ehem,
Jalan Teras Ehem Ehem,
23460 Bandar Ehem,
Ehem Darul Ehem Mem Mem Mem...

P/s-Supra Vaider plus Supra Skytop II...you'll see...

Sunday, February 7, 2010

Go Malaysia

Saya amat menyokong segala usaha-usaha yang dijalankan oleh kerajaan Malaysia..

Para-para pemimpin sedang bertungkus-lumus membuat kerja....

Amalam rasuah dah korupsi tidak pernah wujud dalam pentadbiran...

Rakyat Malaysia tidak diperbodohkan oleh para-para ahli politik dan pemimpin-pemimpin negara...

Negara Malaysia adalah sebuah negara makmur...

1Malaysia....


*Aku tak nak kena tangkap dengan ISA*

Wednesday, February 3, 2010

Aku yang semakin lost...

"Ahhhhhhh..banyak plak nak kena taip neh..assignment neh pon satu..banyak la plak nak kena goreng neh...7 pages..."getis hatiku ketika mahu memulakan kerja yang sudah bertangguh selama beberapa minggu...

"Nak kena hantar lusa plak tu..ciceh tul la"Bisik kecilku...

Aku mula mengerakkan jari-jemari aku..mula menaip assignment yang aku perlu siapkan..30 markah bai..bukan 3 markah..setakat 3 markah gua kencing sama komputer gua neh saja..

'Conversations in education have been dominated by the topic of test scores for the past two decades. Standardized tests are currently lauded as "the answer" to teacher accountability, higher student achievement, standards, and expectations bla bla bla ba ba black sheeppp mbekkk mbekkkk mbekkkkk........'

Ahhh sudah...aku dah blank...apa nak tulih neh...

Truttttttt...truttttttttt...trutttttttttttt....telefon kecilku berbunyi....tertera nama RakanGebu di skrin telefon..

"Hello..Dr Rozmey bercakap.."aku berkata sembil berseloroh...

"Hello Dr..gua mahu kurus...ada ubat?"..sahut RakanGebu...

"Ada ada..lu potong jer rambut macam gua...nescaya lu akan termuntah hari-hari bila lu tengok muka lu kat cermin hari-hari...elok lepas makan...lepas makan,cari cermin,terus tgk muka lu dengan rambut pattern macam gua,lu mesti akan muntahkan balik makanan lu...gerenti kurus dalam masa seminggu!"..panjang lebar gua beri penerangan...

"Baik Dr...woi gila...ko buat apa?"..tanya RakanGebu...

"Buat assignment Pn. Sabariah ahhhh...lusa nak hantar..gila ah..."..balas gua separa tak puas hati...

"Ehhh..tadi ada orang pergi mintak extension,boleh hantar minggu depan"..balas RakanGebu...

*Click....*

Krohhhhhhhhhhh...krohhhhhhhhhhhhh...krohhhhhhhhhhhhhhhhh....Z Z Z Z Z Z Z Z Z Z Z Z Z Z....

Sunday, January 31, 2010

Peringatan untuk minggu ini..

Perlawanan bola di antara kelab-kelab EPL banyak mempengaruhi cara pemakaian aku...

Jadi semalam Manchester United telah berjaya mengalahkan Arsenal....

Jadi....

Tak boleh pakai jersi Man Utd untuk seminggu akan datang kerana nanti tak pasal-pasal akan ada satu team Man Utd di dalam komuter...Ali,Abu,Kassim,Shukor,Chin Hua,Gunalan,Firdaus,Gunasegaren,Pongkrang Chaprokang,Mas Joko,Surti Tejo,Abdullah,dan tidak ketinggalan Bong Radin...

Bila menang,menyinga..bila kalah menikus...jadi aku lagi suka untuk menikus walaupon Man Utd menang....

Anda bagaimana...?

Saturday, January 30, 2010

Through the fire and flame..

Cahaya ufuk matahari barat semakin mencucuk-cucuk bibit-bibit muka aku..peluh jantan terus mengeluarkan haba yang terpendam di dalam badan ini bagi menyejukkan sedikit badan aku yang semakin meningkat kadar habanya..aku menunggu dan menunggu...

Kiri kanan penuh dengan tentera-tentera yang bersiap sedia..masing-masing berpakaian lengkap kesatria perang...masing-masing berdebar...berdebar menantikan kemunculan kenderaan rasmi kerajaan yang boleh membawa kami ke penghujung cahaya keamanan...aku juga berdebar...aku dah agak dah benda neh akan terjadi..tetapi demi cinta agong,akan ku gagahi juga memasuki peperangan ini...

Kenderaan rasmi perang kerajaan muncul..berpanji kuning di kepalanya...kelihatan pemandunya begitu gagah dan perkasa...sesuai dengan kerjanya sebagai seorang yang menjadi watak penting di dalam peperangan ini..dan sekeliling menjadi semakin huru-hara...kesatria-kesatria telah bersedia untuk memasuki kenderaan rasmi itu..

"Ahhh..sudah"getis hati kecilku...

Peperangan sudah bermula..akan ku gagahi juga!

Aku memasuki kenderaan rasmi kerajaan dan bermulalah sebuah epik perang...

Peperangan menahan bau-bau kesatria yang begitu enak lagi cantik aromanya....

Kan gua dah cakappppppp..JANGAN KELUAR NAIK KOMUTER PADA PAGI HARI THAIPUSAM..lu degil..skang rasakan penangan perang saraf selama sejam perjalanan dari stesen komuter UKM ke Sg Buloh...

Friday, January 29, 2010

Kisah Abang Mara Bahaya

Episod 1

*Sila insert lagu Marabahaya nyanyian E.A.R Project Featuring Saint Loco sebagai lagu tema..lagu yang sedap didengar ketika nak tidur..tak percaya??cuba..korang akan bermimpi membawa kereta Evo 10 sambil orgasm...

Sedang Abang Mara dan RakanGebu sedang berehat di kafe Kolej...(sambil kedengaran makcik-makcik ortodoks sedang membincangkan tentang kain langsir,kain Jakel,pinggan mangkuk,dan jugak anak-anak orang lain yang jahat sedangkan anak-anak mereka lagi mangkuk ayun....)

Sambil menyuap nasik lauk ikan pari...

Abang Mara-Gua rasa kita patutmain futsal la malam neh?Lu ada beran lawan gua?

Rakan Gebu-Gua Shukor Adan..Football Asiaaaa..of course la gua berani..

Abang Mara-Gua macam Zaquan Adha...sebab gua main tak pandai,gaya jer lebey...

Rakan gebu-Nasib baik FAM korupsi kan?Kita dua sahih dah main kat Ladang Bikam jer...

Abang Mara-Hehehehehehe..betul betul betul..(sambil gigit peha ayam..bagi mendapatkan efek comel Upin dan Ipin)

Tiba-tiba melintas pula seorang gadis di hadapan kami...Putih,tinggi,bermata biru(ya..biru!),berambut blonde,make-up seadanya,tumit tinggi,dressing tak kalah.......

Rakan Gebu-Huihhh!!neh mesti minah salleh..takpon anak Pak Salleh...

Abang Mara-Tu la...tak sangka Kolej kita ada program exchange students kan?

Rakan Gebu-Tu la...sebagai sebuah kolej yang mementingkan pendidikan berkualiti,kita patut mewujudkan lagi program-program seperti ini...(sila baca separa skema...)

Abang Mara-Tu la...gua sokong lu...nnti gua lantik lu jadi Menteri Pendidikan la..lu boleh naikkan gaji gua..Gua mau sambar Supra Skytop 2 la...

Rakan Gebu-Bagus-bagus...lu akan jadi kroni gua..nnti gua kasik lu projek juta-juta...lu boleh la sapu sket buat beli keta BMW ker,Ferrari ke,Mercedes ker,sebab kalo lu keja kerajaan and makan gaji jer,tak dapat jekkkkkk lu nak beli suma tu..lu kena amik rasuah sama korupsi jugak lu taw?

Abang Mara-Tau tau...eh,minah tu nampak lost laaaaa..maybe dia sesat kot...ko pegi tolong dia...kesian plak gua tgk...dah macam kera sumbang mahram dah tu...

Rakan Gebu berjalan menuju minah tersebut.....

Rakan gebu-Hello there student...is there anything that i can help?Are you lost or what?If you're lost,then it's my pleasure to help you since this is your first time in this college..or probably in Malaysia...is there anything that i can help?

Minah Mata Biru Rambut Blonde-OOOOOOO..baguh-baguh..demo neh tok tau hok mano nok pogi neh..sesakk habeh dohhhh..tatau nak tubikkkk manooooooo..pejabakkk Puan Aida manooo..neh nak daftaaaa tok tahuuu manoooo...

Rakan Gebu berjalan menuju ke arah aku....

Rakan Gebu-Sekali orang German daaaaaa...gua mana paham...tak dapat la gua nak tolong...

.....dan kami terus kembali berdiskusi.....