Monday, May 10, 2010

Kau dan Aku?

Di suatu petang di tahun 2059..pada tahun ini,semua manusia telah pon mengecap nikmat kemajuan yang begitu memberangsangkan..tiada lagi mat-mat rempit di jalanan,semuanya sudah boleh berfikiran matang dalam menjana ekonomi negara..munkin semua sudah join itu MLM dan sedang makan duit orang lain dan bergambar di tepi kereta Mercedes pinjam bos..Tarian shuffle hanya dipertontonkan di malam Festival Tarian Tradisional Peringkat Kebangsaan sahaja..begitu juga dengan tarian-tarian cikgu Linda AF musim ke 3451 itu..dan gagasan 1Malaysia yang diperjuangkan sudah ditukarkan menjadi 1MalaysiaIndonesiaBangladeshMyanmarNepal..Pasukan bolasepak Malaysia pula masih bermain di La Liga La Kampung Bukit Naga,divisyen 2...

Aku masih termenung melihat kemajuan yang berada di hadapan mataku...setelah aku hidup selama berapa tahun ini,pembangunan di hadapan aku begitu membuatkan aku terleka menghayatinya...semuanya sudah berubah..semuanya sudah menuju ke hadapan..

Di dalam menghayati panorama indah di Kuala Lumpur ini,tiba-tiba,di hadapan ku muncul seorang tua yang tidak terurus penampilannya..kotor..berbau..berbaju compang camping..bergigi kuning..dan berketiak cagu...aku perhatikan saja gelagat beliau di hadapan aku...

Dia masih waras..getis hatiku...lalu ku cuba untuk bertegur sapa...

"Assalamualaikum Pakcik..mundar mandir nampak..."..sapa diriku...

"Waalaikumusalam Nak..Pakcik tiada arah yang hendak dituju Nak..Pakcik sebatang kara..Pakcik tiada apa-apa di dunia ini Nak"..Balas pakcik tua itu...

"Iksh..pada pendapat saya,di zaman yang serba moden ini,mana munkin wujud lagi kemiskinan tegar.."..tanya aku dengan perasaan berdebar-debar..kerajaan tidak buat kerjakah?..kenapa masih ada hal-hal sebegini?Orang tua yang dibiarkan sebatang kara..munkinkah orang-orang kerajaan masih lepak di kedai kopi dengan memberikan alasan "Urusan Anda Akan Di Layan Sebentar Lagi"..?

"Pakcik dibuang Nak..Anak-anak pakcik yang buang pakcik..mereka malu ada ayah macam pakcik..sob sob"..explain Pakcik Tua itu sambil menitiskan air mata nya...

"APA?Pakcik di buang?Wah..di tahun 2059 pon masih ada lagi kes anak buang ibu bapa yer?Kes buang anak dan common,tapi masih ada lagi rupanya kes anak-anak buang bapa neh..Neh kena report kat Metro neh.."..Balasku dengan nada separuh marah...

"Yer Nak..pakcik dibuang..Anak-anak pakcik buang pakcik dekat stesen bas depan nun.."..explain lagi Pakcik Tua itu..

"Kenapa yang boleh jadi macam tu Pakcik?"..Tanya aku sedikit concern...

"Malam tu,pakcik ada tunjuk gambar pakcik time pakcik muda-muda dulu..sekali,diorang terus buang pakcik..Pakcik tak tahu apa salah pakcik..Sob Sob"...Balas Pakcik Tua itu...

"Gambar pakcik muda-muda?..Iksh..kenapa dengan gambar pakcik muda-muda dulu?Neh yang saya heran neh"..tanya aku yang bingung seketika...

"Neh haaa pakcik tunjuk gambar pakcik dengan kawan-kawan pakcik dulu neh..dulu muda-muda pakcik femes,skang dah tua,apa pon tadak..."balas pakcik itu sambil mengeluarkan sekeping gambar dari poketnya...lalu dia menunjukkannya kepadaku...



Ku menatap gambar itu...dengan seraya terus aku berkata tanpa banyak pikir...

"Kalu gua ada bapak macam lu pon,gua buang lu..."..balas aku dan terus aku berlalu pergi...

9 comments:

Anonymous said...

apesal lu nk buang derr..hahhaha..byk transmision la..hik hik...;p

oww..salam perkenalan..blogwalking.;)

wa said...

ayah tetap ayah.
bapak tetap bapak.

perlu ke kite nk buang die ?
apapun die ttp ayah kite.


'emosi habis .'haha

jun pyo said...

shahdu sungguh pakcik tua itu.

anda sangat berfantasy. keep it up.
haha *ttbe.

tetapi. ibubapa perlu utamakan jika tidak anak kita yg buat kat kite cm kita buat bapak kite. can u see it munky?

Munky itu Hanjeng said...

hehehehehehe..this is only for the people that have the ability to read between the lines...
take it as another way of me in saying my opinion without getting sued by someone..rofl..
gua nak tukar header la..

zesty 'pixie' akhtar said...

nice one.. ;)

Fareen Azmee said...

alaaa. cakap aje laa ta suka "kau dan aku" tuhh .
huhu !

Munky itu Hanjeng said...

thanks zeti..

dan saya tidak menilai hasil seni seseorang melalui perkataan suka atau tidak..hehehe..

Fareen Azmee said...

ceh .
sir . paper final sir buat ke ?
awat susah sangat .
huhu .

Munky itu Hanjeng said...

im not your lecturer...
this is not me..