Wednesday, July 30, 2008

Melayu..Malaysia..Bodoh..

Pagi tadi aku kena present satu topik kat dalam kelas "Issues in Education"..entah..aku pon lupa nama betul subjek dia..main petik ja sebenarnya..hahaha..okay..topik presentation aku "The Quality of Bumiputera Students"..mmg agak membosankan sebab kita suma pon tau Bumiputera neh,terutamanya MELAYU memang kebanyakkannya low quality..memang agak kurang ajar kalo aku katakan melayu itu bodoh-sebodohnya..rilex,aku pon melayu jugak.mak aku melayu..ayah aku melayu,tokwan aku melayu,tok aku melayu,kami semua melayu,tapi aku rasa kami semua tak bodoh kot sebab kami mmg pandai sejak dilahirkan.hehehehe...tapi kenyataannya,melayu memang bodoh-sebodohnya..munkin ada betui jugak apa yang lecturer aku kata.melayu neh anak manja..kalo lah Malaysia neh boleh kat bangsa lain,Cina misalnya,dah lama dah segala mak nenek "tongkat" apa kejadah suma tu akan hilang..munkin betul la apa yang aku kata..melayu itu bodoh..melayu bodoh sebab..

1-Sikap "tak-pa"
memang kebanyakkan melayu neh mengamalkan sikap "tak-pa"..tengok iklan dia dah la..alaaa..iklan pasal sikap "Tak-Pa" tu..melayuuuu jugak yang dok cakap "tak-pa" "tak-pa" tu..
apa-apa pon mesti nak "tak-pa"..

Mat Rempit-"Sayang..you okay ker kalo abang jolok masuk dalam..alaaaa sayanggg..sayang abang kan?"
Gadis Belasan Tahun-"Ikshhhh..tanaklah abang..sayang takut...tapi sayang nak jugak..takpa ka abang?"
Mat Rempit-"Ikshhh..sayang neh..takpa aihhhh..abang tahulaaaa..jangan risau..takpa punya..dun wori..kalo terpancut dalam pon,sayang kecik lagi..tak lekat punya..takpa aihhh.."
Gadis Belasan Tahun-"kalo takpa,boleh la.."

memang melayu macam tu..last-last sapa nak merana,melayuuuuu tu jugak..sekarang pon,disebabkan sikap "Tak-pa" seorang Ketua Pengarah Sesebuah Jabatan,Malaysia sudah dipenuhi dengan Indon-Indon,Bangla-Bangla,Myanmar-Myanmar,Nepal-Nepal,dan tah mana datang lagi tah makhluk-makhluk asing neh..pegi kedai makan pon muka-muka tu,pegi shopping complex pon muka-muka tu,pak-gad pak-gad pon muka tu,tukang-tukang urut batin pon muka-muka tu,habeh tu melayu mana pi habeh?Kerajaan dok kalut pasal kadar penganguran yang tinggi lah,kerja takdaklah,hapalah,haaa habeh tu suma kerja nak amik makhluk asing kerja sebab kos murah,memang laaa anak-anak bangsa sendiri tadak kerja..tapi mmg Ketua Pengarah tu pon sama..dia memang bodoh pon..demi nak salut jamban rumah dia dengan emas,nak belikan anak-anak dia kereta-kereta mewah supaya mereka dapat berlagakkan diri masing-masing,dia sanggup lepaskan Makhluk-Makhluk asing ini ke negara kita(legally)..janji duit masyukkkkk..tapi melayu memang bodoh sama..memilih sangat..sebab kita tak penah nak rasa hidup susah kat bumi orang..kita dah selesa kat bumi kita sendiri..kita manja sangat...

2-Subsidi
Melayu-Subsidi memang tak dapat nak dipisahkan lagi..biasalah,melayu neh memang agak manja sikit..suma nak subsidi..kalau ada subsidi beli seluar dalam pon aku rasa,penuh melayu akan beratur kat pejabat pos tiap-tiap bulan nak amik duit pergi beli seluar dalam..memang la aku pon tak nafikan yang kita memang perlukan "bantuan",sedikit-sebanyak,tapi kalo dipikirkan balik,kalaulah "bantuan" tu dari mula lagi tidak diberikan,bukankah ianya akan membuatkan kita berusaha lebih kuat dan tidak begitu meminta..?sebab kita dah belajar dari mula supaya hidup susah dan tidak begitu memanjakan diri,bukankah kita akan berusaha lebih kuat?..tapi melayu memang pemalas pon sebab dari mula lagi dibelai dan dimanja..pantang sebut pasal subsidi ja,pummmm..suma terpacak "adik-adik" nak dengar..apa yang kerajaan dah rancangkan pasal subsidi apa suma..aritu,kecoh pasal harga minyak naik..subsidi minyak dikurangkan...satu Malaysia kelam kabut nak pergi isi minyak di stesen-stesen minyak berhampiran..memanglah kamu akan untung sekejap,tapi lepas-lepas neh korang nak kena isi jugak..tengok macam ayah aku..selamba ja dia kata.."harga minyak naik lagi??iksh iksh ikshhh..takpalaaa..kita kerja kuat lagi.."..ini adalah perkataan-perkataan sebenar yang terpacul keluar dari mulut ayah aku..kan aku dah kata..kami semua pandai..hehehehe..tapi bagi melayu-melayu lain,yaaa..mari kita tunjuk perasaan!!!its just a waste of time la my dear..yes..kerajaan memang ada agenda mereka sendiri,tapi kita?rakyat kebanyakkan?just accept the fact that it's already happened..yaaa..orang atasan akan jadi lagi kaya..betul..memang betul..sebab mereka orang atasan..kita yang dibawahan?kerja la lagi kuat supaya kita pon boleh jadi orang atasan..jangan nak tuding jari sana,tuding jari sini..tapi tudinglah jari ke Menantu Pak Lah yang begitu cepat sekali berada di atas disebabkan kabel yang digunakan begitu cekang sekali..bak kata Sivaji the Boss,orang kaya akan jadi lagi kaya,orang miskin akan jadi lagi miskin..sebabnya?takdak nak usaha langsung..aku pon pemalas..besala..aku pon melayu..hehehe..but im working on it..how bout you?

3-Melayu VS Melayu
Sesama bangsa sendiri pon nak bergadoh,bertumbuk,sepak terajang,inikan pula nak bergabung..UMNO bergabung dengan PAS?tidak perlu semua tu..sudah terjatuh baru nak tergadah..itulah melayu..apa benda pon mesti jadi dulu,baru nak buat tindakan..kenapa tidak dari dulu lagi?kenapa tidak dari kemelut 13 Mei?kenapa tidak sebelum Merdeka?kenapa tidak selepas Dr. Mahathir membacakan "Melayu Mudah Lupa"...?kenapa baru sekarang baru nak terhegeh-hegeh nak ajak pegi Kopitiam sekali dan duduk di meja bulat sekali?kuasa anda telah berkurangan?kuasa mereka lagi kuat?munkin..tak payah nak bergabung..nnti kawan neh kuasa lebih sket,kawan neh tak puas hati,berpecah pulakkk..melayu neh pon satu..mana boleh orang lain lebih daripada dia..mesti dia nak jatuhkan punya..tengok peniaga-peniaga melayu dah la..asal kawan neh untung lebih sket,mula la nak pegi cari bomoh sihir sana-sini..kulit anjing lah,minyak dagu mayat lah,besi buruk ikat rambut mayat lah,suma ada..jangan risau..senang saja nak jatuhkan melayu lain..biar dia seorang saja yang meniaga berjaya..melayu lain tak payah nak untung-untung..sebab tu la Cina boleh memonopoli bidang ini..semuanya sebab melayu itu sendiri..melayu memang bodoh..belum lagi cakap bab hidup melayu yang suka berpersatuan sana-sini..Persatuan Dakwah lah,Persatuan Red Indian lah,bernombor sana,bernombor sini lah,alih-alih,sesama melayu jugak dok cari pasal..pantang sentuh sket,pummmmmmmmm!!!satu kapal turun..pantang silap sket,pummmmmmmmmmmm!!segala abang-abang adaaaa..untuk apa semua tu?untuk apa?kalo benda elok,apa salahnya.orang pon tak kata..betul tak?betullah apa yang diperjuangkan tetapi tak semuanya betul memperjuangkan..mabuk,perempuan,ugut,rasuah,pukul,dan sebagainya,tetap menjadi agenda..betulkah apa yang mereka perjuang kan?semuanya hanyalah kerana mereka perlukan kuasaaaaa.dalam bahasa omputihnya power..bek minum kopi Super Power..tp syirik sebab mintak kat jin.hahahah...yaaa power untuk bersama menjatuhkan bangsa sendiri..ingat cakap Sivaji the Boss neh.."hanya babi datang berkumpulan,Singa,single ladoooo!!"ammaaaa chait podah..

4-Malas
Melayu memang malas..itu aku tak dapat nafikan..aku sendiri pon malas..tapi malas aku bertempat..tapi melayu memang pemalas..entahlah..malas nak amik peduli pasal dunia semasa..malas nak tingkatkan kualiti hidup..munkin kita dah berada di zon selesa kita..Malaysia..yap..memang makmuk..semakmur kuih makmur..tak tahu?tanya nenek ko...ahhhh!malas ah aku nak tulih panjang-panjang pasal malas neh..aku sendiri pon malas..sebab aku pon melayu..hehehee..tp malas aku bertempat..ingat tu..jalan mesti kedepan,bukan kebelakang..ehhh..by the way..we're turning backward nowadays..back to skinny jeans zaman rock kapak kaw kaw dulu,suar jeans warna-warni,baju ceria-ceria seceria mentari pagi menyinar(sakit mata la bodoh!),rambut ala-ala The Beatles,spek mata berbingkai putih dan besar sebesar muka si pemakai itu sendiri(retro what da F)..yes..we're turning backward i think..

5-Bermegah-megah
yap yap..ini aku tujukan untuk semua..tak melayu saja..tapi melayu la kot yang selalu bermegah-megah neh walaupon apa yang dicapai tidak seberapa..baru ada Wiralution(hasil wang simpanan berkerja di kilang-kilang elektronik di Penang) dah nak pandang kerek tak puas hati..walhal tadak buat salah apa pon..yes..you have a car..so?what am i suppose to say when you're looking at me like that?.."hey dude..nice car..but it's still Proton Wira la dudeee.It's PROTON!!.kumpul duit beli Evo7 la brader.takkan nak pakai Wiralution ja kot.."..satu provokasi untuk mereka memajukan diri..satu lagi..aku cukup hairan bila Malaysia neh menang apa-apa pertandingan sukan..menang sekali,hebohnya bukan main..yerla..memang la kita bangga..tapi aku rasa macam melampau sangat..menang sekali,kecoh sekampung..kemudian kalah berpuluh-puluh kali sebab atlet dah over-confident agaknya..ini semua salah Hasbullah Awang aka Lembu Bull..kwhahahah..merepek jer lebih..Selangor yang dah kalah pon masih nak angkat-angkat Selangor sedangkan kita semua maklum Kedah memang layak digelar JUARA!!Malaysia kalah dengan Chelsea hanya dengan 2-0,masih lagi bermegah-megah..masuk ja forum Harimaumalaya apa tah,beribu fanatik-fanatik bola disitu memberi ucapan tahniah kepada pasukan Malaysia kerana bolos 2 gol sahaja..well..bagi aku..tak payah semua tu..mereka tetap kalah..ucapan tahniah itu hanya akan buat pemain Malaysia selesa dengan keputusan itu.."Okayla tu kan..kena 2-0 ja..nasib bek padang teruk dan player Chelsea takut cedera,kalau tak mesti kena 20-0..fuhhh..nasib bek la..okay la tu.."..so,no improvement will be made..trust me..it's typical Malaysian or should i say typical Malay..sudah puas berada di zon selesa walaupon mereka tahu mereka boleh maju ke hadapan lagi..

apalaa yang aku merepek neh..aku bosan sebenarnya..lagipon benda neh dah lama aku nak cakap..baru tadi lecturer aku trigger..so..segala fikiran adalah subjektif..terpulang kepada anda untuk menerimanya atau tidak..kepada sesiapa yang terasa,aku minta maaf dari hujung rambut ke hujung nyawa..perghhh!!segala yang baik datang dr Allah SWT dan segala yang burok datang dari diri aku sendiri..

aku nak berak..sudah di ujung kolon dong!!!kwhahaaha...

5 comments:

Zurin said...

Encik Munky, saya soka post ni. Kalau Encik Munky tak kisah, saya letak link to post ni dari blog saya yek? tima kaseh.

Munky said...

boleh boleh..no hal punya..sila promote..kwhahaha..

julia said...

aku suka post ni.. sangat memberi kesedaran.

Munky said...

terima kasih..mmg melayu mudah lupa..

Nurul Huda said...

nice!! aku mahu share link blog kau.. THANK YOU :)