Wednesday, November 30, 2011

Sejenak Aku Di Dunia Itu

Berjalan-jalan aku petang itu...Jam menunjukkan pukul 6.15 petang..Tenang saja petang ini...Kenderaan terbang melintasi kepalaku begitu laju..Haish,mengeluh panjang melihatkan keadaan itu..Panggg!!!Seketul mesin jatuh depan aku..Dasar Proton Belanga 2.0!!..Nak terbang tu,terbang la elok-elok sikit...Jatuh habeh power window ko neh...Sehingga tahun 2042,masalah power window kereta Proton masih belum selesai...

Terpampang di depan ku,billboard sebesar meja ping-pong..."Pasukan Malaysia Ke Piala Dunia!!"..Terbentang ayat itu di billboard tersebut berserta gambar Fakri Saarani sebagai coach Malaysia..dan 2 orang pemain bola bermuka ala2 orang Sepanyol...Ya,Malaysia sudah mengamalkan taktik kotor Singapore semenjak tahun 2023 lagi dengan menyeludup haram migran dari Sepanyol suruh main bola dengan Malaysia dengan memberi kerakyatan tetap kepada Bangla-bangla Sepanyol neh...

Aku meneruskan lagi perjalanan menuju ke satu sudut di sebelah Rozmey Tower..Alhamdullillah,Rozmey dah banyak merubah bandaraya Jetroit ini..Nama lama pekan kecil ini,Jitra sudah lama ditukar menjadi Bandaraya Jetroit..Ala-ala urban..Sejajar dengan perubahan sejarah Malaysia..Sejarah Malaysia sudah beberapa kali diubah bagi menjaga hati pihak pembangkang yang mahu nama mereka dinaikkan menjadi orang pertama yang menjejakkan kaki di tanah melayu...Negeri Melaka sudah ditukar namanya menjadi Genuak kerana dikatakan ParamessAnwar telah bersandar di pokok Genuak semasa beliau mula-mula datang ke tanah melayu dan menyaksikan anjing-anjingnya disembur gas pemedih mata pada ketika itu..Beliau hanya ketawa dan berniat untuk membuka penempatan di situ..Sejarah,sudah tidak relevan pada masa ini..

Merenung panjang aku petang itu..Seorang gadis datang dan duduk di bangku sebelah..Tawar senyumannya...

"Pakcik dari mana neh?"..sapa Gadis tersebut...tangannya memegang bunga ros putih...

"Dari rumah nak..Saja keluar amik angin.."..balas aku sambil memandang bunga ros itu...

"Oohh..saya dari shopping complex Pavillion tadi.."..balas Gadis Ros Putih tersebut...

"Pegi waffle ka?"..tanyaku tentang kegiatan anak muda zaman ini...Menari ala-ala shuffle di atas basikal fixie sambil makan tutti frutti sambil ambil gambar sendiri depan cermin guna DSLR..

"Taklah..saya tak minat benda-benda tu..Macam bangang ja saya tengok.."..tergelak kecik Gadis Ros Putih tersebut...

"Baguslah..Bak kata Bilal Muda,usahlah dibuang masa dengan benda-benda tak berfaedah macam tu.."..mengingat kembali rancangan di ASTRO yang aku tonton tadi..

"Ha ah...Betul tu..Neh pakcik saya tengok macam bersedih saja...Kenapa?Ada masalah ka?"..tanya Gadis Ros Putih itu...

"Itulah..isteri pakcik baru meninggal sebenarnya..Sakit tua.."..balas aku perlahan...

"Innallillah.."..lembut balasnya..

"Itulah dia..DariNya kita datang dan kepadaNya dia pergi..."..balasku sambil meniru ayat Bilal Muda...

"Mesti pakcik sayang sangat kat dia kan...?"..tanyanya lagi...Banyak tanya plak..

"A,ah..Sayang sangat..tapi itulah kehidupan..Mereka datang dan pergi..Sayang macam mana pon,mereka tetap akan pergi.."..balasku lagi..

"Mesti dia cantik sangat kan?"..tanya lagi dia neh..

"A,ah..Pakcik ada simpan lagi gambar dia neh..Gambar masa dia muda lagi.."..balasku sambil mengeluarkan wallet yang sudah usang dimamah usia..Jenama FILA..ada rantai...

"Mana dia gambar dia pakcik?"...sedikit tidak sabar nampaknya Gadis neh...

Sambil aku pon membuka wallet tersebut dan menunjukkan gambar arwah isteri aku tu....


"Wahhhhh!!!!Ini Neelofa kan?"..excited pulak Gadis Ros Putih tu..

"A,ah..Pakcik la Hans Isaac.."..balas aku sambil senyum sinis....

"Tu bunga Ros putih tu sapa bagi tu?"..tanya aku sambil menunjukkan bunga ros putih yang masih berada di tangan gadis tersebut..

"Ohh..ni kawan saya kasi..Lawa kan?"..ujar Gadis Ros Putih tersebut..

"Ohh..baguslah..Jagalah ia selagi ia masih berkembang..."..balas aku sambil berdiri perlahan-lahan dan mula menuju pulang...

Di dalam akal fikiranku,aku tenang kerana dapat melihat kembali ros putih tersebut...

12 comments:

Abang Zam said...

ending macam hanjing. tak rare langsung

hahahaha

Miziey said...

Ape la Abg Zam, dah nama Blog Hanjeng, xkan nak ending macam Kuceng plakk. Kah3.

BTW, ini cerekarama ker mimpi? heheh. Cun siot bini lu.
:D

ghost writer said...

hanjeng betul paramesanwar..

Munky itu Hanjeng said...

cerita betul..jangan tak percaya pulak..

Daya SooYoung H said...

bandaraya Jetroit. -.-

Mohammad Fathi said...

gamak no hg kata hg tu hans isacs. sat macam aaron najis. haihh.

Munky itu Hanjeng said...

hahahaha..pelarun wajibalqunnah

mizan said...

tetek besaq gila

Mohammad Fathi said...

tetek besaq no leman. itula yg hg suka pon. tp dia suka kat aku. kah kah kah.

Munky itu Hanjeng said...

dasar leman..HAHAHAHA..

blogger semalam said...

like:dasar leman:

Jane Doe said...

Thumbs up! Sedih aku baca...