Monday, February 28, 2011

Jenis-Jenis Pengguna Facebook

Facebook boleh dikatakan "hidup" semua orang pada masa kini..Segalanya tentang Facebook..Pergi kemana-mana,semua orang bercerita tentang Facebook..Orang tidak lagi bercerita tentang Dr Rozmey..Munkin kerana semua dah paham yang dia tu kurang cerdik...Sampaikan pakcik-pakcik tua pon,kalau melepak,mesti akan kuar cerita tersilap mengorat perempuan yang amik gambar dari atas..Nampak dari atas cantik,mata besar,kurus,gebu,mulus,tapi sekali kat luar,lain macam pulak jadinya..(cerita betul)...Oleh itu,dengan akal yang tidak seberapa ini,Abang Hanjeng akan cuba kategorikan jenis-jenis pengguna Facebook yang dapat kita lihat sekarang..Ayuh!

1-Jenis Mamat-Mamat Fotografi
Berbekalkan kamera DSLR yang diperolehi dengan hasil titik peluh ayah ibu membanting tulang,maka penuhlah album-album mereka dengan gambar-gambar "seni" konon-konon..Ada yang memamg betul-betul passionate about this photography tapi pada yang lain,hanyalah semata-mata untuk "trending"...Penuhlah gambar lalang-lalang di Bukit Broga tu dalam album-albumnya..Bak kata pepatah Omputih..."You are not a photographer,you just have expensive camera"

2-Jenis Mamat/Minah Tiada Kehidupan
Mereka-mereka yang 24/7 hanyalah di depan laptop dan hidup di dunia Facebook mereka sendiri..Segala games,segala applications,segala iklan,penuhlah di wall masing-masing...Post status lagilah...Setiap 2 minit akan pasti ada status baru keluar.."Bosannyaaaa...Help!"...selang 2 minit...."Bosannyaaaa..Manew tawan-tawan titew pewgiuw neyh..."...selang 4 minit..."Tolongggg...titew busyammmm"...Terus gua komen...'Lu hidup dalam kubur lagi bagus..."

3-Minah-Minah Model Sambilan
Hasil dari kenalan rapat dengan Mamat-mamat Fotografi,makanya,keluarlah model-model sambilan di dalam Facebook...Penuhlah album dengan gambar-gambar bergaya ala-ala model...Dalam semak,tepi rumah usang,atas batu,dalam longkang,bergayalah mereka dengan aksi-aksi model,untuk ditunjukkan kepada tatapan umum nnti...Model la katakannnn...Aku tak tahu model untuk apa..Posing bukan main,angkat ketiak sana-sini,kaki terkangkang sana sini,tapi,model untuk apa?Maybe untuk diri sendiri..Makanya,jadilah model syok sendiri...

4-Mamat atau Minah Syok Sendiri
Tempias dari model sambilan tadi,tetapi mereka-mereka ini tiada kawan mamat-mamat fotografi..Maka handphone sendiri pon jadilah..Gambar-gambar yang diupload penuh album..Dari album A sampai album Z,semuanya album tentang struktur muka sendiri...Gambar mestilah diambil dari sudut atas..Bagi menampakkan kecomelan "fake" muka masing-masing...Caption untuk setiap gambar mestilah "Buruk...Menci"...."Euwwww gemok..Tak sukew"...."Muka I buruk tau"....Terus gua komen..."Naharam buruk nak mampuih,dahla gemok,muka macam langsuir plak tu"...Kalau gambar-gambar kau buruk,kau takkan upload bukan?..Adobe Photoshop sudah semestinya menjadi teman baik...Belum lagi gambar nampak cleavage..Abang-abang misai yang akan komen..Percayalah..

5-Stalker
Habeh dicurinya gambar-gambar awek-awek cun dalam Facebook tu..Selalunya mamat-mamat yang buat..Minah aku tataula plak..Maybe ada..Maybe...So,mamat-mamat gila neh la yang buat video "Gadis Tudung Comel","Awek-awek Sexy Malaysia","Amoi-amoi Malaysia",dan tidak lupa juga "Video Koleksi Gambar-Gambar Handsome Rozmey"..Jenis neh jugak yang selalu buat fake profile,dimana mereka akan buat akaun baru,dan upload gambar awek,dan add semua mamat-mamat gersang yang ada...Nak tengok persamaannya?...Mamat Sangap Curi Gambar Awek Buat Akaun Baru+Mamat Bodoh Percaya Page tu Page Awek=Double Bodoh..Dusyum!

6-Usahawan-Usahawan Dalam Talian
Jenis neh aku suka...Masing-masing ada wawasan untuk memajukan diri sendiri dengan menggunakan peluang yang ada...Tapi aku akan jadi benci bila dia start tag nama aku sekali...Penuhlah notifications aku nanti..Damn....

7-Mamat/Minah MLM
Jenis tempias dari usahawan di atas,tapi jenis neh jenis bangang..Modal ciput,nak untung besar..Semuanya dengan umpan gambar duit susun-susun bagi nampak banyak...Rezeki datang atas orang...Ada member masuk,lu akan dapat komisen...Then member lu plak akan cari orang..Member kepada member tadi masuk,member tu dapat komisen..Then member kepada member tadi,cari plak member kepada member kepada member...Ahhhh sudah..Aku sendiri pening..Celaka punya MLM Facebook..Kalau kau dah kaya sangat dengan gambar duit-duit kau tu,apa kata lu belanja gua masuk..Berapa la sangat yer idok kalau nak dibandingkan dengan duit lu tu...Takpon kasi gua RM50ribu...Then baru gua percaya lu berjaya.Baru gua semangat nak join..Amacam?

8-Mamat/Minah Penuh Dengan Kehidupan
Berlainan dengan mamat/minat tiada kehidupan mula-mula tadi,jenis neh penuh plak dengan kehidupannya...Berasa bangga pula dengan kehidupannya yang hype kata orang tu...Penuhlah gambar-gambar partying,clubbing,segala bagai...Gambar pegang botol arak itu semestinya kena ada..Baru cool..Beli pula dengan wang PTPTN yang dipinjamkan..Okay,diulang..Dipinjamkan kepada anda..Paling bangsat,share duit ramai2 beli satu can Tiger,then amik gambar..Lagi bangsat,ikut kawan-kawan pergi club,duit sekupang pon takdak,tumpang kawan-kawan yang open bottles,then amik gambar konon-konon hypenya tu dengan botol arak tersebut...Okay,dunia awak,awak yang tentukan...

9-Para-Para Pencinta Wanita
Berbekalkan gambar handsome,maka para pencinta wanita ini,penuhlah di page perempuan-perempuan gebu dan cantik..Page perempuan kurang cantik,jangan harap diorang akan approve...Sebab tu,page perempuan cantik jer,friends dia mau pegi 4000..Siap dia akan buat lagi page kedua..Contoh...Melissa Darwish(FULL) dan kemudian akan ada Melissa Darwish II,then Melissa Darwish III,dan kemudian Mellissa Sangap Batang(hasil kerja stalker yang curi gambar minah neh,then buat profile baru..rofl)..Okay,kat page minah-minah macam neh la akan ada penuh para-para pencinta wanita neh..Masing-masing akan cuba untuk memancing..Mana tau dapat ye tak...Minah tu upload gambar bulu hidung terkeluar dengan caption "Tiut tak bulu hidung saya?",pon akan penuh dengan komen-komen dari mereka..Pergh!

10-Mamat/Minah Yang Pandai Menggunakan Peluang Terbuka Di Depan Mata
Facebook neh,bagi aku,satu peluang yang besar kalau kita pandai nak guna...Kita boleh marketkan diri kita di pasaran kerja..Banyak company sekarang akan wat kaji selidik calon-calonnya terlebih dahulu sebelum panggil interview..Tahu kenapa dalam resume kamu perlu ada alamat e-mail?You can think of that by yourself..Facebook holds lots of our information...Your lifestyle,your relationship,you background,and all..If you take things seriously,then you will have the opportunities that Facebook will provide you in the future...Pandai kau cari peluang,pandailah kau dalam dunia neh...Use it wisely my young Lukes and Leias...

Aku lapar dan ayam gemok dalam peti ais aku dah panggil suruh gorengkan dirinya...Sekian...

27 comments:

Rafhanah Mohtar said...
This comment has been removed by the author.
Munky itu Hanjeng said...

ahhaahah..sapa sapa nak tambah pon bleh..silakan silakan..

blogger semalam said...

uishhh manis

seorang mamalia said...

budak budak baru nak belajar buat fb baru nak belajar bercinta update status penuh kasih sayang pada couplenye siap ada album kenangan bersama "MA LURVEEE <33 :)" peluk2 tepi pantai tapi mak bapak ada dalam friendlist. memang dalam sekelip mata aku lenyapkan dari pandangan.

ada lagi, update status, dia orang pertama like, dia orang pertama komen. bila orang lain like, dia kata, "LOIKE JEW KERR ??" najis gila.

4 ibu jari aku bagi kat entry hang ni :)

Munky itu Hanjeng said...

ada banyak lagi jenis dia..
aku tambah satu kat sni..

jenis mudah terpengaruh
Jenis yang apa2 dalam facebook neh mesti terhegeh2 nak kelam kabut..Facebook nak tutup,dia paling kelam kabut post bulletin..Paris Hilton masuk islam(kena tipu),dia yang laing kelam kabut update status..paling terbaru,facebook nak delete inactive account,dia yang paling kelam kabut tag suma orang suruh daftar jadah apa tah..gelabah...

blogger semalam said...

hardly to approve strangers hahahahhahaha,,,u ni mcm hot sgt la pulak

Anonymous said...

abang hanjeng....saya nak tanya...boleh kah saya cari belen melalui fb...pada pengalaman abg hanjeng....berapa bayaran dia....

-abg sp-
-abg tokei-
-abg hilux-

Munky itu Hanjeng said...

Apaih BP-hang la hot

Tokei aka Salama Tokan Cd Apa kita tataula kan-Boleh..teruskan usaha..modal?belanja makan di McD..

Diary of Mine said...

ahahaha... tbaik ar... :P
sy gna fb bab nk share sal blog n comment2 ngn family n kwn2... itu sahaja... yg sal update status cam "Bosannyaaaa..Manew tawan-tawan titew pewgiuw neyh..." tu, kat twitter leh ar... xda org mnyampah... :DD

hatiretak said...

aku tgk bdk bru buat facebook..cara mengeja tu truk btul...'boring jadi bowing' , 'sedih jadi sewdiyh'
memang merosakkan bahasa...
TUJUAN UTAMA SEBENARNYA IALAH UTK SHORT FORM RIGHT?
bila bahasa salah digunakan

Munky itu Hanjeng said...

entah apa masalah eja macam aku pon tgh kaji...hahahaha..

Anonymous said...

aku sgt suka yang kategori no 1 tuh..aku rasa adik aku patut baca posting ko ni..adik aku lelaki..blaja foto,berbekalkan duit adik bradik dpt la camera seketol..yg mcm sial tu,baru blaja separuh sem,balik umah je cita gebang,pung pang pung pang mcm dia pro.aku nih dlu blaja grafik,bila aku branak,aku dah tak keja ngn org,buat freelance je..dia yg kononnya terer melangit nih,komplen ini tak bagus,itu tak bagus,kiranya skg nak lawan aku la..tak sedar dlu time blaja aku yang dok buat asignment dia..aku tak sangka dia nak blagak tinggi melangut mcm tuh.pegang camera kemain,fuhh,amik model tu,model nih..end up gamba kna reject..kepada adik aku yg aku mnyampah sgt skg ni,pi blaja lagi la!!geram sungguh aku!

Munky itu Hanjeng said...

ambik gambar pon kena ada cara..tak semua gambar yang diambil akan keluar sebagai satu seni..gambar candid pon kadang2 akan kuar seni dia..tak payah nak suruh model posing sana sini..terlalu cliche' gambar model dalam lalang buat masa sekarang..aku tertunggu-tunggu orang amik gambar orang-orang tua makan kuih raya di pagi hari raya...kalau kena caranya,aku akan menangis tgk gambar tu..serius!

Anonymous said...

honey...b tayang honey...jangan pk yang bukan2...
pastu,out jap nak pegi berak!!!..

haha ni pon ade bai..betul2 terjadi kat status mereka...die buat mcm im da mende tu...

Munky itu Hanjeng said...

ada ada..aku pon penah jumpa..jenis cakap tak terus..even si Heliza Helmi obsessed dengan mata sendiri pon cakap tak betui..Nacik goleng?Nacik?Nacik?

Anonymous said...

haha!baru update status die bai..
siap nak berakan utk awek die lagi..apekejenis org lah skang ni...mak die tanak pulak ditolong beranakan adik2 die..hahahahahahaha

Munky itu Hanjeng said...

hehehee..

Why Farouk said...

hahahaha.. agak2 titew plak ketegori mana?
:P
*titew?? uuweeeeeeeeekk!

Munky itu Hanjeng said...

tak tiewww laaa..

Anonymous said...

to Rafhanah Mohtar : yg lelain bleh condemn lelebih la kot..tapi tang DOA yg hang nak condemn pasai pa?nak raih simpati or wutsoeva..its part of our religious la dei..mana datang minah nih? kesiann btol..

*aku x paham ngan anak muda skang nih..terlebih out-spoken smp tak pk dl sblm nk komen

Pelajar KPTM BANGI said...

awat la lawak sgt hangpa ni??
org kate incik hanjeng ni lect KPTM Bangi ye??

semoga TERjumpe lah ye. BTW , kim slm kt sir izzat , die da tukar deodorant blum? kahkahkah !

Munky itu Hanjeng said...

tahukah kamu doa yang paling afdal adalah diantara dua khutbah jumaat,selepas solat 5 waktu,semasa sujud terakhir,di depan kaabah,solat hajat di sepertiga malam?..doa didalam facebook saya tidak pernah tahu pulak afdal..

anak muda sekarang mmg cakap tk pikir dulu..haish...

Saya bekas pensyarah..bila bekas,maknanya im just a part of a history..thanks..

Headmaster said...

part2 ni memang aku suka habis!bwahahahahaha

Anonymous said...

Ade lagi satu jenis.. jenis main poker 24/7... haha

Munky itu Hanjeng said...

ada banyak lagi rupanya kategori kan?nnt aku akan usahakan..hehehehe...

Anonymous said...

wahaha...
dasat lah pakcik ney.,..
siap wat analisis agi...

Munky itu Hanjeng said...

tgh rajin..heehe..