Sunday, March 27, 2011

Earth Hour Punya Cerita...

Semalam selama satu jam semua orang cuba untuk menyelamatkan bumi...Semua orang cuba tunjukkan sikap ambil berat mereka terhadap bumi yang semakin lama semakin uzur ini...Selama satu jam..Hanya untuk satu jam....Kemudian keluar naik kereta ramai-ramai...Pergi jalan-jalan pusing Kuala Lumpur..Asap kereta,karbon monoksida keluar lagi banyak..Tahniah..

Aku pulang ke rumah suatu hari itu...Malam itu sungguh tenang...Aku baru sahaja menghadiri kelas sarjanaku..So bila balik tu nak jugak rilex2 depan tv sambil layan Animal Planet..Terbaekkkkk kataku dalam hati semasa dalam perjalanan pulang..

Aku bukak pintu..Jam sudah menunjukkan pukul 8.38 malam...Rancangan "Musang Cendawan Rozmey-A Life in Insanity" dah nak start..Hepi aku nak tengok cerita tentang Musang Cendawan neh sebab aku suka dengan kebodohannya...

Eh,gelap pulak..Mana pergi Rakan-Rakan aku neh...Aku nampak satu kelibat di atas sofa di ruang tamu...

"Woi,apa gelap sangat rumah neh?Apsal tak bukak lampu,kipas,suma..?"..tanya aku kepada Rakan Sihat aku yang sedang duduk di atas sofa...

..........................

Diam sahaja beliau..Cool seperti biasa....

"Oooooooooooo...Baru aku teringat....Kau tengah sambut Earth Hour ker?Perghhhhhh..Tak sangka kau mempunyai kesedaran untuk memelihara bumi ini..."..kata aku terharu...Sungguh terharu...

Aku pon masuk dalam rumah,letak-letak barang...Dalam kelam...Habeh semua bucu meja aku sepak...Clumsy I know....

Aku diam di dalam bilik..Menghayati Earth Hour dengan tenang...Berpeluh ketiak demi satu usaha memelihara bumi....

Jam sudah menunjukkan 9.30 malam....Aku sudah tidak tahan panas...Ketiak dah jadi kolam ikan...Ikan Bulu Ketiak sudah gembira berenang di dalam ketiak aku..Cilaka...

"Yay!..Dah 9.30...Dah dah..Cukuplah Earth Hour kita neh..Boleh bukak lampu,kipas,TV semua dah..."...kataku excited sambil lompat-lompat hujung kaki...Kegembiraan..Aku tahu....

"Hotak kau Earth Hour...Elektrik kita dah kena potong la bangang!"...balas Rakan Sihat sambil tangan dah tumbuk-tumbuk meter elektrik...3 bulan dah tak bayar..

"BABI!"...spontan balasku....

So semalam aku tak sambut Earth Hour sebab aku dah ber"Earth Hour" 3 hari 3 malam dah haritu...

***************************

11 comments:

Abang Zam said...

kahkahkah!

pe cer lecturer leh tak bayar bil karen..hahaha

onani tak? gelap-gelap lebih teransang untuk beronani

Munky itu Hanjeng said...

malas...besala..onani pon malas...besala..

Rafhanah Mohtar said...

muahahahaha!

aku tak dapat imagine keadaan ketiak ko macam mana

honey bee said...

tahniah sbb anda tlh b'"earth hour" lebih dr org laen...huahuahua

Munky itu Hanjeng said...

sama-sama...aku adalah seorang penggiat keselamatan alam sekitar..sebab tu tk suka bayar bil elektrik..

Jane Doe said...

Huh..pakai nak.. bayar tamau...!
Giler subsidi punya org melayu..
Hahahahaha.....
*Bln ni 1st time kene bayar bil letrik.. TNB dah betulkan meter.. Puas gak la setahun pakai api free..*

Munky itu Hanjeng said...

sama ja..chuih..

Cik Yaya said...

tadaaaaa...!!
im back!
like finally after ages since i last conteng here ;p

teruskan usaha mu membuat ku gelak dan rasa nk pukul org! :)

Munky itu Hanjeng said...

welcome back..sahih ko rindu nak gelakkan blog aku kan?ahahaha..

Cik Yaya said...

lebih kurang la. aku tgh buat thesis jadi aku perlukan bahan gelak bermutuk daripada kau agar mengurangkan aku drp tekanan kehidupan inih.. hehehe
blog aku pulak asik cerita pasal cinta cintun je .. ko taw la aku tgh frust kan hahahha..

Munky itu Hanjeng said...

frust memanjang ja keja...hahahaa..