Sunday, April 10, 2011

If You Really Into This,Then You Will Know...

Minat orang tak sama...Ada orang minat kumpul setem...Ada orang minat melukis...Ada jugak yang minat mengumpul "anak ikan"...Sebut sahaja pasal minat,sesuatu yang subjektif neh,ramai orang yang tak paham akan mencemuhkan minat kita...

Aku minat basikal...Bukan saja suka-suka minat,tapi aku memang minat basikal...Simplest thing in the world...Naik,kayuh...Then you will get going..Seingat aku,aku pernah ada 3 bijik basikal sebelum neh...Basikal pertama aku,warna biru..Tayar pon biru..Tayar mati..So tak pancit..Pak Ya belikan aku time aku stay Kuarters MADA dulu...Dengan basikal tu jugak la aku dapat jilat tar buat kali pertama dalam hidup aku...Sedap..Sungguh sedap bila kau jatuh terseret muka kau atas jalan tar....Basikal tu jugak la aku mekapkan supaya jadi macam motor Kesatria Baja Hitam...Ada periuk Che Yah kat depan handle...Antena TV Pak Ya aku sakau letak atas periuk tu,ala-ala tanduk motor Kesatria Baja Hitam..Power?

Basikal kedua aku cap Lerun..Warna Biru Gelap...Ada gear-gear...Laju sikit...Lawaaa...Aku beli guna duit aku berkhatan..Tak sia-sia aku tunjuk "adik" aku bila semua orang datang melawat..Semua orang datang mesti nak tengok...Kakak-kakak,Makcik-makcik pon tidak ketinggalan nak tengok "adik" aku time tu..Cilakak...Dengan duit berkhatan,aku mintak Pak Ya ngan Che Yah tambah duit,belikan aku basikal Lerun...Aku paling femes time tu sebab basikal aku ja ada gear-gear...Naik bukit nak pergi ambil durian kat dusun nenek aku,aku no1 sampai..Dah sampai patah balik sebab takut sorang-sorang kat atas bukit tu..Damn...Dengan basikal tu jugak la merata aku pergi...Setakat 30km ulang aling pergi pekan Tunjang tu tadak hal...Semata-mata nak pergi lawan kereta Dash Yonkuro kat situ..Situ jer ada track lawan kereta time tu...Pagi pergi..Tengahari balik makan nasik...Petang pergi balik..Tok aku pon pening kepala...

Basikal ketiga aku jugak cap Lerun...Tapi saiz besar sikit dari yang sebelumnya...Ada gear-gear...Still warna biru gelap...Basikal kali ini yang paling lama aku guna...Dari tingkatan 1 sampailah tingakatan 6....Pergi mana-mana pon dengan basikal tu lah...Sayang tu jangan cakapla...Tak pernah rosak..Tayar pancit tu biasala...Aku jaga bukan main...Basuh,servis,letak stiker "tengok boleh pinjam sorry",segala bagai,aku jaga basikal aku tu...6 tahun aku dengan basikal tu...Tingkatan 4 cuba la jugak mintak motor dari Pak Ya dan Che Yah,tapi jangan haraplah..So,basikal tu saja la medium of transportation aku masa tu...Sayang,masa tingakatan 6,basikal tu kena curi..Cilakak!..Time tu suma orang dah naik motor,aku pulak jalan kaki..Basikal hilang siak!

Sampailah tahun lepas...Aku kembali beli basikal...Kali neh basikal aku lain macam sikit...Tadak gear,tadak brake...Fixed Gear orang panggil...Fixie bagi sesetengah...Tapi aku prefer Fixed Gear dari Fixie..Fixie is for hipsters...Itu yang aku fikir....Fixie kaler-kaler warna-warni,setup untuk tunjuk hensem tengah jalan..Fixed Gear setup track,untuk proper cycling jalan-jalan laju-laju...Aku sayang basikal baru aku...Aku namakan dia Miss Nelli...Aku suka bawak dia jalan-jalan..Laju...kalau aku larat...Perlahan kalau aku penat...Tapi memang laju kalau aku betul-betul henjut dia....



"Apa bangang naik basikal takder brake...Bodoh tul...Tu nak cari nahas namanya...."...sesetengah orang mencemuh....

Kalau aku bangang,aku takkan beli basikal neh...If you don't know the physic behind it,then you better stop complaining about something that you don't passionate about...Basikal ini Fixed Gear,maknanya prewel mampuih..Paham dak prewel mampuih?..Kau takkan boleh coast,kau takkan boleh berhenti dari kayuh...All the time is constant pedalling...So,if you want to stop,just "obstruct" your pedaling...Then you will skid and stop....Still bodoh tak paham?Tengok video neh....



"Kau berani turun bukit on a brakeless bike macam tu...?"...tanya aku...

"Gila kau..Tu cari mampus namanya...."...jawab beliau

"Elok la kau pergi kumpul setem je.Takpon habehkan duit kau langgan pelacur seperti yang kau selalu buat...This is not for soft-hearted..."...balas aku kembali

"Basikal macam neh mahal laaaa!!!!Kau tak rasa rugi ker?Baik kau pergi beli kereta dowh!!!Bangang la kau neh..."....komplen beliau..

"Maknanya orang yang beli kereta pandai la?Dari aku beli kereta Wira kendian habehkan duit beribu-ribu convert jadi Evolution III,pergi tunjuk hensem kat Dataran Merdeka,masuk kelab mabuk-mabuk,open bottles itu ini,bawak minah clubbing mabuk check in hotel,balun dia,macam kau selalu buat,baik aku layan minat aku dulu buat masa sekarang..."...

Panjang betul entri kali neh...Pening aku..Sebelum aku tutup tirai,layankan saja video neh...This is why I Love My Bike....



Definitely not for you sissy.....

20 comments:

KuKuMALu said...

wow~
interesting!

Munky itu Hanjeng said...

yes it is!

Rafhanah Mohtar said...

aku takde bakat bawak basikal

Munky itu Hanjeng said...

belajar plizzzzz....nikmat naik basikal tu lain macam aaa..

Hanieqha said...

bagus la kalu kau da betol2 minat..
sampai beskat pon x de break .. hahah

bdk2 skrg ni sume follow trend.n xz
almaklum la kn dah ramai trend berfixie sana sini.. padahal gune beskat cabok je pon.. haih..

Munky itu Hanjeng said...

kalau tak betul2 setting,boleh membahayakan nyawa...serius...
main bukan sekadar fashion...kalau nak ikut fashion,elok pegi lepak depan Pavillion...kan?

The Traveller @ Azura said...

i dnt knw how to ride a BASIKAL. T__T

Munky itu Hanjeng said...

please learn pleaseee...

Miziey said...

woa.. aku pernah jgak tengok orang bawak basikal macam nih.. ada jgak aku terfikir macam mana diorang nak brek.. lepas tengok video kt atas tu baru faham..
nicee!!

Jane Doe said...

Best siut naik beskal.. Dulu kayuh BMX tym sekolah menengah mcm nak tercabut tulang keting..
Dah kerja kayuh mountain bike lepas balik keje... 5 ke 10km hari².. bile penat park kat tembok hitam putih..
Ada brader ensem naik keta tegur... "basikal pancit ke dik.."
"taklah.. minyak abes.." jawab aku.. then smbung kayuh g kedai mamak..bedal roti canai 2 kpg ngn milo ais nak ganti balik lemak yg terembes kluar.... :p

Munky itu Hanjeng said...

terbaik terbaik terbaik...aku suka bila commute pegi mana2 naik basikal..feeling naik basikal len macam..betul?

Rad Zuan said...

sekarang sedang sibuk dengan Fixie kan~
haha~

Munky itu Hanjeng said...

fesyen fixie skang...trend fixed gear dah lama..

bact said...

wow!!
cinelli beb..
gua dah lama ngidam nak beli fixed gear.. tapi mahal sngt logh..
hahah







btw lu org tunjang ke?
pernah jumpak tak masa race dash yonkuro?
hahahhaa

Munky itu Hanjeng said...

gua orang kampung pulau pak ubin..hehehehe..
silalah jemput datang umah nenek gua...
kalau lu pernah tgk dancing doll champion dulu,neh la tuan dia..hahahaa..

bact said...

dekat sangat dah tu...
gua org kg megat dewa..


lu pakai kereta dancing doll ka?
gua tawu je tmpat tu.. tapi tak pernah smpai.. sebab gherek gua tak power nak kayuh jauh2..









bukan gua yg tak power..gherek gua okay!! kah kah kah

Munky itu Hanjeng said...

lorh..dekat bangat dah tu...paham paham..gerek tak power leh mengundang malas nak kayuh..

cik isya radznan :) said...

basikal memang terbaek dan terbest ! :)

Munky itu Hanjeng said...

yap yap...

hanafi mdzlan said...

mne nk caik rim navigate 5 batang?